Odla i pallkrage: så kommer du igång!

Trenden att odla i pallkrage har fullkomligt exploderat. Pallkragar finns nu att köpa billigt i de flesta större varuhus och trädgårdsbutiker och det är superenkelt att komma igång. Vi går igenom steg för steg hur du gör!


Den främsta anledningen till att odla i pallkrage blivit så populärt är att det är enkelt att komma igång och enkelt att odla år efter år. En bonus är att det ser snyggt och ordningsamt ut i trädgården och du kan lätt utöka med fler kragar för att odla mer. Att det är billigt är förstås också en stor fördel. En pallkrage kostar från 100 kr och uppåt.

Pallkragen gör att jorden snabbt blir varm vilket ger en snabbare skörd. Det blir en mer skyddad miljö då väggarna också skyddar mot vind. Har du dessutom markduk i botten så stoppar det ogräs och gräs.

Måla pallkrage

En del pallkragar kommer målade annars kan du måla pallkragen för att matcha omgivningen och för att förlänga livslängden. Det finns också tillbehör att köpa, till exmpel lock som du kan använda så att det blir ett växthus, eller ställning med fiberduk för att skydda tidiga och känsliga odlingar från kyla.

Läs också: Därför ska du måla pallkragen svart!

Börja odla i pallkrage – steg för steg

Pallkrage trädgård

1. Börja med att välja plats och se till att marken är jämn. Det får gärna vara en solig plats. Lägg gärna markduk i botten för att hålla ogräs borta.

2. Ställ på din krage och häfta fast duken på insidan av kragen. Sedan är det bara att fylla upp med jord och gödsel och börja odla. Är det sallad du ska odla räcker det med en pallkrage men om du vill odla morötter eller potatis behövs minst 2-3 stycken.

Pallkrage på gräsmattan

Vill du istället ställa pallkragen direkt på gräsmattan så lägger du tidningspapper eller kartong i botten som sedan kväver gräset. Fyll på med grenar och löv och sedan kompost. Överst fyller du upp med jord. Odlingen kommer få näring från grenarna och löven och kartongen bryts ned.

Läs också: Så bygger du en odlingslåda 

Vad kan man odla i en pallkrage?

Pallkrage sallad
  • Du kan odla nästan vad som helst i pallkragen så länge du tänker på djupet. Sallad och rädisor behöver inte mer än djupet av en pallkrage medan potatis och morötter behöver två-tre på höjden.
  • Sätter du ingen markduk i botten kan självklart rötterna gräva sig ned i marken.
  • Kryddor gör sig väldigt bra, även blommor, rödbetor och bärbuskar. Rabarber, grönsaker, potatis, kryddor, klätterväxter och perenner är mer förslag på vad som går att odla i din pallkrage.
  • Fördelen med pallkragens storlek är att det är lätt att rensa och skörda.

Skydda din odling

När man odlar finns det alltid skadedjur som riskerar att förstöra din odling innan du hunnit skörda frukten av ditt arbete. När man odlar i pallkrage är det lättare att ta kontrollen och använda sig av enklare hjälpmedel för att hålla djuren borta.

Katter och rådjur

För att skydda odlingen mot katter och grävande hönor kan man lägga kompostgaller på kragen. För rådjur kan du täcka med odlingsväv som också skyddar mot vind och gör det svårare för skadedjur som kålfjäril och morotsflugor att ta sig in. En odlingsväv gör det även varmare.

Skydd mot sniglar

För sniglar finns det flera olika produkter att köpa, men här gäller det främst att göra det svårt för sniglarna att komma fram. Att lägga singel runt kragen är ett hinder sedan finns det både metallkanter, koppartejp och andra hjälpmedel.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar