Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att sätta i trädgården.

ramslök

Ramslök, Allium ursinum, är en lökväxt som är släkt med både vitlök och gräslök, och som smakar som någonting däremellan. Den växer vilt i södra Sverige, framförallt i Skåne och på Gotland, men är ganska sällsynt, och fridlyst på vissa platser.  

Ramslöken är en typisk lundväxt som trivs i lövskogar i halvskuggiga och skuggiga lägen, ofta i dalgångar i närheten av vattendrag. Den växer ofta i tuvor på upp till 40 cm, med två eller fler blad från varje lök och en blomställning med blommor som ser ut som vita små stjärnor.

Ramslöken har vita stjärnlika blommor men är godast att skörda innan den gått i blom. Blommorna doftar av vitlök och är viktiga för pollinerande växter. 

Skörda ramslök

Hela ramslöken är ätlig men det är bladen som brukar användas i köket, och som anses vara en riktig delikatess. Från och med mars brukar man kunna börja skörda ramslök i landets södra delar, och skördesäsongen pågår sedan i ungefär en månad. De tidigaste bladen smakar allra bäst. Det går bra att skörda dem fram till att blomknopparna bildas, men därefter är de inte lika goda längre. Bladen påminner till utseendet om både liljekonvalj och tidlösa, som är giftiga växter, men om du krossar ett blad och det doftar lök kan du vara säker på att du har hittat rätt. 

ramslök

Plantera ramslökar i grupp så att de bildar tuvor.

Odla ramslök

Eftersom bladen inte är så lätta att hitta är det tur att det går att odla ramslök i stora delar av landet, upp till odlingszon 6. Plantor och lökar av ramslök går att få tag i, både i trädgårdsbutiker och via nätet. Om du inte har ett skuggigt woodland i trädgården där du kan plantera ramslöken går det också bra att sätta den på en fuktig men väldränerad växtplats under en buske.
Plantera flera lökar i en grupp, så att de kan bilda en tuva tillsammans, och vänta med att skörda tills de etablerat sig på platsen. 

Köper man lökar av ramslök ska de planteras med en gång så de inte torkar ut. Ser de ledsna ut kan man lägga dem i iskallt vatten tills de repat sig. 

Bästa tid att plantera är under hösten när det är fuktigt i jorden, men tidig vår går också bra. Ramslök brukar växa på kalkrik mark som har ett lite högre PH-värde, så ge den gärna lite näring i form av ett kalkhaltigt gödselmedel under hösten, och skydda den med löv inför vintern. 

Källa: Ramslök by Malena

Ramslökssmör är gott på bröd och som aromsmör till kött och fisk.

Recept – ramslökssmör 

Du behöver (6 portioner): 

  • 15 g ramslöksblad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
  • ⅓ ekologisk citron, det finrivna skalet
  • 1 tsk pressad citron

Gör så här: 

  1. Finhacka bladen, gärna i en minihack. 
  2. Blanda ner smöret och smaka av med lite salt, citronskal och pressad citronsaft.

(Önskar du en mindre skarp smak på ramslöken kan du hetta upp den i lite smör i stekpannan och svetta av den lite, och låta den svalna, innan du blandar den med smöret.)  

soppa med ramslök

Ramslökssoppa är perfekt som en enkel förrätt.

Recept – ramslökssoppa

Du behöver (4 portioner): 

  • 100-150 g ramslök
  • 1 msk smör
  • ½ dl vitt vin, alternativt ca 1 tsk pressad citron
  • 6-7 dl kycklingbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • 1 msk majsstärkelse (om redning behövs)
  • Vattenkrasse eller färsk körvel till garnering

Gör så här: 

  1. Hacka bladen och stjälkarna av ramslöken och fräs mjukt i smör i en kastrull. Tillsätt vin och buljong och låt sjuda cirka 10 minuter (byter du vinet mot citron, tillsätt den efter kokningen).
  2. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Tycker du att soppan är för tunn kan du reda med 1 msk majsstärkelse utrörd i lite vatten. Är den för tjock, tillsätt mer buljong.
  3. Garnera med vattenkrasse eller körvel.

Recepten är hämtade från SVT:s Go’kväll

Läs också: När ska man sätta tulpanlökar?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar