Odla solrosor – trädgårdens glädjespridare!

Vem blir inte glad av solrosor? Här är våra bästa odlingstips för blomman som får trädgården att spraka av färg.

Med sin starka växtkraft och sina fantastiska färger lyser solrosor upp trädgården som riktiga solstrålar. Att de är så lätta att odla gör dem också till en riktig favoritblomma – inte minst bland barnen som brukar tycka det är spännande att se hur högt de kan växa. Och humlor, bin, fjärilar och fåglar älskar dem också. Vill du också plantera solrosor? Så här lyckas du!

1. Välja solrosor

Det finns en stor färgrikedom bland solrosor! Förutom de knallgula, som är mest kända, kan du bland annat hitta vaniljgula, chokladbruna och eldröda sorter. Och hur många blomstjälkar de får, och hur stora blommorna är, varierar också. Vill du så solrosor till buketter så välj gärna en välförgrenad sort med lite mindre blommor.
Det finns allt ifrån riktigt höga sorter till låga sorter som passar för krukor, så ja – det finns verkligen solrosor för alla trädgårdar, och även den minsta balkong! Känns det svårt att välja? Varför inte blanda flera sorter i en maffig solroshäck!

2. Så solrosor

Vill du ge solrosorna ett försprång in i säsongen, så de börjar blomma snabbare, kan du så dem inomhus från och med mars i krukor med näringsberikad planteringsjord, en centimeter ner i jorden. Efter att de har grott i rumstemperatur, är det bäst att ställa dem ljust och svalt så de inte växter för snabbt och blir långa och rangliga. Annars går det också fint att så solrosor utomhus direkt på växtplatsen mellan maj och juni.

3. Plantera

En solig och inte inte alltför blåsig plats passar bäst för solrosor, och näringsrik jord som ger dem gott om växtkraft. Blanda gärna upp din befintliga trädgårdsjord med komposterad naturgödsel, till exempel kogödsel som finns på säck. Har du förodlat plantorna inomhus kan du plantera ut dem när risken för frost är över. Men du behöver först gradvis vänja dem vid utomhustemperaturen i några dagar, och ställa dem skyddat på dagarna och ta in dem på nätterna, innan du gräver ner dem i jorden.

4. Vattna och ge näring

Vattna solrosorna, så de inte torkar ut, och ge extra gödsel i juli. Hönsgödsel fungerar till exempel bra då det snabbt frigör näring till blommorna. Marktäck gärna med gräsklipp som både ger näring och bevarar fukten i jorden.

5. Ge stöd

Solrosor behöver ofta stöd om de är lite högre, så de inte knäcks av vinden. Därför är det smart att stadga upp dem med exempelvis bambupinnar och lite snöre. Tänk bara på att inte knyta snöret för hårt så att solrosorna fortfarande får utrymme att växa. Och välj bambupinnar som är tillräckligt långa, så du kan trycka ner dem en bit i marken så de står stabilt.

6. Knipsa av solrosorna eller låt dem stå

Har du valt en solrossort som förgrenar sig är det bra att knipsa bort vissna blommor för att stimulera att nya blomknoppar bildas. Men mot slutet av säsongen kan du gärna låta dem sitta kvar så att fåglarna får chans att äta av fröna. När de är uppätna kan du klippa ned stjälkarna i mindre bitar och lägga dem på komposten, eller gräva ner dem i trädgårdslanden. Den stora bladmassan ger gott om mat till maskarna och ny fin jord!

solrosor

7. Plocka solrosfrön

En enda solros ger massvis av fröer – och de är lätta att plocka, så ta gärna vara på en del av dem så du kan så nya solrosor till nästa år. Det du bör känna till är att olika sorter lätt korspollinerar sig och kan få ett annorlunda utseende kommande år, så vill du undvika det är det bättre att odla en och samma sort.

När blomhuvudet är torrt och visset, och fröerna släpper lätt ur blomman, är de mogna och redo att skördas. Du kan snabba på torkningen genom att lägga blomhuvudet inomhus i någon vecka, innan du pillar ut fröerna. Förvara fröerna mörkt, svalt och torrt för längsta hållbarhet. Vill du istället äta solrosfröna, behöver du först skala dem, innan de rostas. Ett lite pilligt jobb alltså, men det går!

Visste du att…

…solrosor lätt självsår sig? Lämnar du fröställningen kvar på blomman, eller ramlar det solrosfrön från fågelbordet ner i rabatten, är det därför stor chans att det bildas nya solrosor på platsen.

Läs också: Odla egna snittblommor – så gör du!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar