Odla fikon – så lyckas du med medelhavsväxten!

Ett fikonträd kan tillföra mycket medelhavskänsla till trädgården eller växthuset med sina stora exotiska blad och spännande frukter. Här bjuder vi på bästa odlingstipsen och ett recept på en god fikonmarmelad.


Vill du plantera ett fikonträd i trädgården ska du välja en varm och vindskyddad plats, gärna mot en fasad. Störst chans att lyckas har du som bor i växtzon 1 och väljer en av de härdigaste sorterna, såsom ‘Bornholm’ eller ‘Brown Turkey’. En stor planta har bättre förutsättningar att klara sig utomhus, så hittar du bara ett litet exemplar kan du låta den växa till sig i kruka under de första säsongerna.  

Vattning och gödsel

Jorden bör vara fuktighetshållande under sommarsäsongen men även väldränerad då fikonet inte vill ha det blött om fötterna på vintern. Se till att vattna fikonet under torra sommarperioder, så det inte torkar ut, det är särskilt viktigt för nyplanterade fikon – och gödsla det med kogödsel på våren. 

Läs också: Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen

Fikonträd i kruka

Fikon i kruka

Om du inte bor i allra sydligaste Sverige, eller har ett lyxigt orangeri, men ändå är sugen på ett fikonträd kan du satsa på att odla det i kruka. Det fungerar alldeles utmärkt, så länge du kan förvara det svalt men frostfritt under vintern. Det behöver inte stå ljust under vinterhalvåret eftersom det tappar sina blad. Vill du ha en buskigt fikon med många grenar kan du beskära det på hösten efter lövfällningen. 

När är fikon mogna?

På hösten, när fikonets frukter hänger ner och de börjar bli mjuka och skalet skrynklar sig, är det dags att skörda dem. Nyskördade fikon har inte så lång hållbarhet, så det är bäst att äta eller tillaga dem direkt. Fikon kan användas till mycket, såsom medelhavsinspirerade sallader, ugnsbakade med ost, desserter och givetvis – i marmeladen till ostbrickan.  


Läs också: 10 blommande buskar som tål allt!

Fikonmarmelad

Recept – Leila Lindholms fikon- och vaniljmarmelad

 

Du behöver (1 burk): 

  • 10 färska fikon

  • 1 apelsin

  • 1 vaniljstång

  • 2 dl syltsocker

  • 2 dl portvin

Gör så här: 

  1. Klyfta fikonen och skär bort skalet samt stjälken.

  2. Riv skal och pressa saft ur apelsinen.

  3. Blanda fikon, apelsinskal och apelsinsaft, delad och urskrapad vaniljstång, syltsocker och portvin i en kastrull och låt koka cirka 15 minuter tills bitarna faller sönder och kokat samman.

  4. Plocka upp vaniljstången och häll marmeladen i en desinficerad burk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar