Bekämpa myror i trädgården – så gör du!

Problem med myror i trädgården? Använd vattenslangen för att bekämpa myrboet! 


Hur blir jag av med myror i trädgården?

Svartmyror trädgård

Myror gillar när det är torrt

I grund och botten behöver myror tak över huvudet och varma, torra förhållanden när de etablerar sina bon. Det är därför du lockar hela grannskapets myror när du börjar bygga på din nya uteplats, där plattorna blir ett underbart tak och gruset under brickorna ett perfekt byggmaterial!

Myror i gräsmattan? Bekämpa myrorna med vattenslangen

Problem med myror i växthuset eller gräsmattan? Du kan försöka förhindra myrorna genom att sprida ut dem med vatten. Tänk på att det inte räcker att vattna en enda gång – du måste göra det flera gånger!

Bekämpa myrorna genom att låta trädgårdsslangen ligga framför boet och vattna området flera gånger om dagen. Du dödar vanligtvis inte myrorna, utan istället drar myrorna vidare och flyttar till en torrare del av trädgården.

Läs också: Myror i huset – så blir du av med dem!

Myror i trädgården älskar sötsaker

Socker, sylt, juice och andra söta livsmedel står högst upp på myrans meny. När den första myran har hittat resterna på familjens köksbord anger den ett doftspår så att alla andra myror ska hitta dit.

Gör rent ordentligt

Myror doftspår

Aj, aj se upp! Myror på doftspårs-jakt! 

För att förhindra en invasion av myror, ta bort alla matrester, tvätta skärbrädan och lägg omedelbart disken i diskmaskinen.

Om myrorna redan har hittat en väg in i huset måste du spionera på dem för att se vilken väg de använder för att komma in – på så sätt kan du försöka städa bort deras rutt. Du kan till exempel använda såpa som rengöringsmedel för att bekämpa myrorna.

Myror är listiga

Om du vet var myrorna kommer in i huset kan du testa att försöka förstöra deras doftspår. Men se upp – myror är listiga och hittar snabbt en väg runt det. I sällsynta fall kan de skada huset, särskilt trä som redan är försvagat av till exempel fukt.

Myror inomhus är särskilt ett vårfenomen. Senare på sommaren föredrar de att leta efter maten utomhus.

Bekämpa myror i trädgården giftfritt

Myror blomma
  • Kanel, peppar och kaffesump kan ofta hålla myrorna borta.
  • Kokande vatten direkt i myrboet dödar omedelbart många av myrorna.
  • Häll fin sand direkt i myrboet – och använd den i fogarna mellan plattorna. Då blir det svårt att bygga vidare i boet.
  • Blanda två paket med jäst, en kopp socker och en kopp vatten och servera det till myrorna – då dör de när de äter blandningen.

Kontrollera myrmedlet

Tänker du istället använda ett myrmedel? Se till att produkten är godkänd för bekämpning mot myror och använd den i enlighet med bruksanvisningen.

Flera medel har långvariga effekter och får inte sprutas i köksskåp och köksbord till exempel. De ska istället användas på platser där myrorna tränger in i huset och där de rör sig. Läs på förpackningen!

Läs också: Ta bort getingbo – här är expertens tips!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar