Rhododendron – plantering och skötselråd

Busken rhododendron ger med sina starka färger och stora buskage en härlig medelhavskänsla under maj och juni när den blommar. Prydnadsbusken håller sig fin året om när allt annat vissnat. 

plantera rhododendron

Vill du plantera rhododendron i din trädgård? Så här går du till väga för att plantera och sköta om den blommiga busken.

Fakta om rhododendron

Svenskt namn: Rhododendron

Latinskt namn: Rhododendron

Engelskt namn: Rhododendron

Rhododendrons ursprung

Det finns 1000 vilda arter av rhododendron. Cirka en fjärdedel av dessa kan odlas i trädgårdar och parker. Busken har ett kompakt rotsystem med tunna fina rötter. Så länge rotsystemet är intakt och välvattnat kan man plantera rhododendron så länge det är möjligt att gräva i jorden. Man har under många år odlat rhododendron och idag finns det därför ungefär 28 000 hybrider registrerade. 

Rhododendrons ursprung kommer från det norra halvklotets världsdelar som Central- och Sydasiens bergsområden. I synnerhet Himalaya, Kina och Indonesien. Med rätt markförhållanden kan rhododendron växa överallt. 

Rhododendrons utseende

Rhododendrons är en växt mest synlig som en buskliknande tillväxt. Det finns även rhododendron som påminner om skepnaden av ett träd, med en höjd på upp till tolv meter. 

Bladen hos rhododendron växer i en spiralform och vissa arter har en undersidan där bladens textur kan liknas med hår eller hud. Växten förekommer även som vintergröna och lövfällande växter.

De flesta förknippar rhododendron med blommorna som i en stor samling blomstrar i slutet av grenen med stora blommor formade som trattar eller klockor. Blommorna består av fem foderblad och fem till tio stödpelare.

Rhododendron-blommorna kommer i färger som mörkrött och lila, till vitt och gult.

Plantera rhododendron

Det är viktigt att rododendron står i fuktighetshållande jord, speciellt under de varma månaderna då solen ligger på. Det bör vara en sur jord med ett lågt pH-värde, gärna mellan pH 4.5 – 5.0.

Vill du ändra markförhållandena måste du plantera rhododendron i grov och oblandad vitmossa, vilket ökar växtens möjlighet till syreupptagning. För den som bor i kallare delar finns det härdiga rododendron att välja mellan som exempelvis finska sorter som klarar kärva vintrar.

Läs också: Galen i rhododendron? Då är ett besök till den här slottsträdgården ett MÅSTE!

Rhododendrons blomperiod

Rhododendrons blommande period är kort men intensiv. Den börjar vanligen i maj och varar fram till juni. 

När blommorna vissnar bör du ta bort blomställningen så att växten sedan kan använda sin styrka för att växa sig större istället för att oavsiktligt strö ut frön.

Vattning av rhododendron

Du bör i synnerhet se till att rhododendron har en jämn fuktighet då den blommar. Under växtens första säsonger kan det vara bra att ge extra vatten och har man en torr och sandig jord även fortsätta med det. 

Efter nyplantering bör du vattna rhododendron rikligt, det är viktigt att vattnet når roten och att jorden hålls fuktig. Du kan vid plantering göra en vall av jord runt rotklumpen alternativt använda dig av en rotvattnare och på så sätt försäkra dig om att vattnet tränger ner till roten.

Skötsel

Rhododendron kräver inte så mycket underhåll. Växer rhododendron i bra jord behövs ingen extra gödning, däremot kan de storvuxna sorterna efter blomning på våren ibland behöva tillskott av gödsel. Det gör du bäst med ett specialgödsel för rhododendron. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar