Rosbuskar – så lyckas du

Gödsla rosorna på våren och välj rätt sorts ros för din trädgård. Här är bästa knepen för hur du lyckas med rosbusken!


Skötselråd och plantering av rosbuskar

Plantera rosbuskar

Gräv en cirka 50 cm djup och lika bred grop. Ta tillvara hälften av den bortgrävda jorden och blanda den med lika mycket kompostjord eller planteringsjord. Lägg i några spadar med detta i gropen och placera rosen ovanpå. (De flesta rosorna i trädgårdsbutikerna är okulerade på en grundstam och de ska alltid planteras så att det känsliga förädlingsstället hamnar ungefär 10 cm under jord.) Fyll på resten av jorden och tryck till ordentligt med foten runt rosen så att den står stadigt i jorden och vattna ordentligt.

Välj rätt sorts ros

Satsa på spinosissima-rosen om du har sandig jord!

Tänk på att välja rätt ros för platsen den ska vara på. I kallt klimat gäller det att välja härdiga rotäkta rosor. Många rosor trivs i näringsrika, lerhaltiga jordar så om du har en sandig jord bör du framförallt välja mellan spinosissima-, foetida- eller gallicarosor, eller vissa inom Rugosa-gruppen.

Läs också: Ljuvliga gammeldags rosor  – här är 10 fakta för dig som funderar på rosor!

Skötsel: När ska man gödsla rosor och hur ofta ska man vattna?

Gödsla rosorna på våren samtidigt som du beskär dem. Mylla ner ett par spadar med kogödsel och några nävar benmjöl i jorden kring större buskrosor (lite mindre för rabattrosor). Rosor som har en lång blomningstid behöver gödslas några gånger till fram till juli med till exempel pelleterad hönsgödsel eller Chrysan.

Under längre torrperioder är det viktigt att vattna rosorna. Vattna då rejält, cirka 20 liter per planta och vid rotsystemet, inte med spridare, det ökar risken för svampangrepp på bladverket.

Beskära och klippa rosbuskar

Rosor beskärs i huvudsak under våren, härdiga buskrosor kan beskäras redan under mars-april, medan rabattrosorna som uttrycket lyder bör beskäras ”när björkarna fått musöron”.

Rabattrosor kan beskäras hårt, ner till 10-20 cm ovanför marken, medan remonterande rosor och låga buskrosor bara beskärs med en tredjedel.

När du beskär, lägg snittet strax ovanför en utåtriktad knopp så att grenarna riktar sig utåt, och använd en vass sekatör som ger skarpa snitt.

Stora engångsblommande buskrosor mår bra av att glesas ut och att man tar bort gamla skott som är tre år eller mer. Dessa kan du klippa av så långt ner som möjligt. Du kan också snygga till formen genom att korta in spretiga skott.

Under sommaren är det bra att klippa bort vissna blommor för att få rosen att bilda nya blomknoppar.

Samplantering

Rosor börjar blomma från juni och framåt – det är olika beroende på vilken sort man väljer – men juli brukar vara rosornas stora högtidsmånad. Har man en rabatt med mycket rosor i är det fint att förlänga blomningen i rabatten genom att samplantera rosorna med både vårblommande lökväxter, perenner eller annueller. Dessutom är det snyggt att täcka ”fötterna” på rosenbuskarna med en bra kantväxt.

Är du ute efter en romantisk cottagestil eller mormorsrabatt är perenner som pion, fingerborgsblomma, riddarsporre, stäppsalvia, stockros, höstflox, näva och stjärnflocka bra val till rosorna.

Växter med silvriga bladverk ger en fin kontrast mot rosornas gröna blad och exempel på sådana perenner är kantnepeta, lavendel, lammöra, perovskia, rysk martorn, och silverarv.

Det finns även kortvuxna rossorter som fungerar bra som marktäckare, till exempel ’Tommelise’ som blommar i rosa från juni till oktober. Sådana rosor kan istället vara fina att sätta ihop med vintergröna växter som exempelvis formklippta buxbomsklot.

Källa: Svenska Rosensällskapet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar