Släng inte! Gödsla växterna med nässelvatten

Åker brännässlorna alltid rätt ner i komposten? Använd nässlorna som gödning till dina växter istället!

Nässelvatten

Vill du näringsvattna dina växter med ett miljövänligt och gratis gödsel i sommar? Då ska du satsa på nässelvatten. Det här receptet gör du enkelt själv med brännässlorna du har hemma i trädgården. 

Nässelvatten innehåller en blandning av nyttiga ämnen och kväve som ger dina växter ett bra näringstillskott när du vattnar dem. Var bara beredd på att det kommer stinka rätt rejält när du lyfter på locket!

Recept på nässelvatten 

Du behöver:

  • En tunna eller hink med lock
  • Brännässlor 
  • Vatten 

Gör så här:

  1. Plocka rejält med brännässlor och stuva ner i din tunna. 
  2. Fyll på med vatten så att nässlorna täcks helt. Sätt på locket. 
  3. Låt stå i några dagar. Rör om då och då.
  4. Klart!

Så här vattnar du med nässelvatten

När nässelvattnet är klart är det dags att börja vattna. Ta fram en stor vattenkanna och fyll den med vatten. Ta sedan upp en del nässelvatten ur tunnan, med en skopa av någon form (1 del nässelvatten till 9 delar vatten). Häll ner i vattenkannan och sedan är det bara att börja vattna! Tänk på att aldrig hälla nässelvatten direkt på plantorna, utan runt omkring dem.

Tom tunna? Nu kan du antingen ta bort överskottet av växtdelar eller låta dem ligga kvar och fylla på med nytt vatten. Samma omgång nässlor kan användas i några veckors tid, sedan är det dags att byta ut dem.

Läs även: Så blir du av med brännässlor 

Plocka brännässlorna rätt! 

Använd handskar när du ska plocka brännässlor (vilket du kan göra redan från början av april) – det här är det absolut enklaste sättet att undvika att bränna dig på. 

P.S. Det sägs att de tidiga, vårnässlorna är som sprödast och godast! 

God och nyttig nässelsoppa 

Vill du testa att laga mat med brännässlor? Det gröna ogräset må bränna dig om du plockar dem på fel sätt, men de är riktigt nyttiga att äta. Nässlor är rik på bland annat C-vitamin, järn och kalium. Här bjuder vi på ett recept på en underbart god och nyttig nässelsoppa! Obs! Läs nästa stycke om du planerar att äta brännässlor. 

Förväll nässlorna – ett måste 

Eftersom brännässlor bränns måste du förvälla nässlorna innan det går att äta dem. Koka nässlorna på medelhög värme i några minuter, 3–5 minuter är lagom. Skölj sedan nässlorna i kallt vatten och krama ut så mycket vatten som möjligt. 

Läs också: Så blir du av med kirskål!

Källor: ica.se, wexthuset.se, nelsongarden 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar