Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.


Att man inte får fälla träd på grannens eller kommunens mark är uppenbart för de flesta. Vad många däremot inte känner till är att man också kan behöva lov för att fälla träd på sin egen tomt. För att undvika efterspel ska man kontakta kommunen där man bor och kontrollera med stadsbyggnads-kontoret/bygglovsenheten om det finns en detaljplan för området där man bor. Om området inte är detaljplanerat – eller K-märkt – finns inga hinder att fälla träd på sin egen tomt. Däremot kan kommunen ha allmänna rekommendationer om att bevara exempelvis ek, ädellövträd och tall. Om det finns en detaljplan anges där vad som gäller. Exempelvis kan man behöva ”marklov för trädfällning”. Detta söks hos kommunen som då väger allmänna intressen mot enskilda.

Läs mer: Så håller du rådjuren borta

Björn Embrén, trädspecialist på trafikkontoret i Stockholm, konstaterar att problemen med olovlig avverkning
av träd har ökat.

– Jag tror att det beror på att många nya människor flyttar in i ett område och då inte har så mycket förankring till platsen, säger han och fortsätter:

– Man kan fullständigt förstöra biotoperna i ett område om man exempelvis skövlar ekar. Det går inte att återställa. Jag häpnar när jag ser hur många beter sig exempelvis när man har köpt en tomt och ska bygga ett nytt hus. Till slut finns ingenting kvar av den ursprungliga miljön och då förstår jag inte varför man köpte tomten från början.

Läs mer: Träd mot vind och ljud

Arboristen Jon Hartill menar att många villaägare stirrar sig blinda på sjöutsikt och kvällssol och glömmer att träd fyller en rad andra funktioner.

– Ett träd påverkar tomtens dränering, stabiliteten för andra träd, fågelliv och inte minst temperatur och vindhastighet. Ett träd sänker vindhastigheten och minskar husets uppvärmningskostnad. Dessutom finns en  undersökning från USA som visar att huspriserna är högre i områden med fullvuxna, vackra träd, säger Jon Hartill.

Han poängterar att man kan se till att få bättre sjöutsikt eller mer glädje av solen utan att ta till så drastiska åtgärder som att fälla ett helt träd.

– Ett stort träd har inte bara ett estetiskt och kulturhistoriskt värde för markägaren,  utan också för människor som bor i området. Jag tycker att varje kommun borde ha en trädansvarig. Alla kommuner vill ha grönare miljö, men nu är det ofta så paradoxalt att man förstör rötterna och dödar gamla träd när man gräver ner fjärrvärme eller bygger cykelbanor. Det är en hänsynslös utveckling.

På nästa sida finns en punktlista om vad som gäller vid trädfällning.

Läs mer: Grannens träd angår dig

Trädfällning – detta gäller:

  •  När stammen överstiger 10 eller 20 centimeter i diameter räknas det vanligen som ett träd.
  • Om du arrenderar tomten som ditt hus står på är du skyldig att kontakta markägaren innan du fäller ett träd.
  • Om du äger tomten som trädet står på ska du kontakta stadsbyggnadskontoret i kommunen för att kontrollera om det finns restriktioner i detaljplanen.
  • Normalt krävs inte marklov för att fälla träd på den egna tomten. Men kommunen får i detaljplan och områdesbestämmelser besluta att marklov krävs för att skydda natur- och kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
  • I detaljplanen kan vissa träd som inte får lov att fällas vara markerade eller också finns generella bestämmelser.
  • För tomter som omfattas av strandskyddet gäller ofta särskilda regler.
  • Om man fäller ett träd utan lov är kommunens bygglovenhet skyldig att ingripa. Detta kan innebära att fastighetsägaren kan bli skyldig att betala en avgift. Föreläggande om återplantering av träd kan utgöra en del av påföljden.
  • Om man fäller träd på någon annans mark kan brottsrubriceringen bli grov skadegörelse och straffet upp till fyra års fängelse.
  • Grenar eller rötter som sträcker sig in på din tomt har du däremot rätt att ta bort i tomtgränsen.

Artikeln är uppdaterad juni 2013

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar