Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.


Fakta om fredskallan

Svenskt namn: Fredskalla

Latinskt namn: Spathiphyllum Wallisii

Engelskt namn: Peace Lily

Populära arter

Fredskalla är den mest populära arten. Därefter kommer fredskalla ”Domino ” med sitt vackra utseende och fredskalla ”Mauna Loa” med sina fina proportioner och namn efter en vulkan på Hawaii.  

Läs mer om växterna som gör dig frisk här.

Fredskallans ursprung

Växten kommer ursprungligen från de tropiska regnskogarna i Centralamerika och norra Sydamerika. Där står de oftast under stora träd i skuggan. Spathiphyllum är relaterat till flamingoblomman (Anthurium), men har lättare för att växa. 

Hur ser fredskallan ut?

Växten är känd för sina långa ovala mörkgröna blad och dess vita ovala blommor, som sitter på en hög stjälk.

Fredskallan kan vara mellan 20-60 cm hög.

Blomstersäsong

Fredskallan blommar hela sommaren – ju större planta, desto fler blommor får den. Om det är hög luftfuktighet under vintern kan du ha turen att uppleva blomster hos fredskallan även denna årstid.

Fredskallan är en oerhört tacksam och tålig växt som med rätt omsorg kan stå sig i många år. 

Beskärning av fredskalla

Du behöver inte beskära fredskallan. Du kan bara ta bort vissna blommor och blad. Detta gör du genom att skära bort det specifika bladet eller blomman från växten.

Plantering och omplantering av fredskalla

När du köper en fredskalla är det viktigt att växten har antingen en blomma eller knopp. Bladen ska vara gröna, vackra och glänsande.

Fredskallan är en relativt tacksam krukväxt och har du gröna fingrar är den lätt att ta hand om. Den har inga större krav på ljus och bör inte placeras i ett fönster med direkt solljus.

Varje år bör du plantera om fredskallan i en större kruka, så växten har mer utrymme att växa och bli större i.

Dela fredskalla

Fredskallan klarar sig i många år. Men för att säkerställa en bra tillväxt och att plantan ska må så bra som möjligt, bör den delas med 3-4 års mellanrum.

Du kan dela upp fredskallan på fler olika sätt. Det enklaste sättet är att dela upp roten på våren, genom att försiktigt halvera växten med kniv, från rotsystemet och upp. För att sedan plantera om i mindre krukor. Det är viktigt att täcka alla rötter med jord.

Vattning

Fredskallan kräver relativt mycket vatten och under sommarmånaderna kan den behöva vattnas 2-3 gånger i veckan. Under vintern kan det däremot räcka med 1 gång i veckan.

Jorden bör hållas fuktig, vilket du kan göra genom att bespruta växten med en vattenspruta eller placera våt vitmossa i krukan. Du kan även placera fredskallan i en självvattningskruka.

Gödning

Fredskallan bör gödslas efter behov, ungefär en gång i månaden.

Användning av växt

Fredskalla är en välkänd och uppskattad krukväxt, men kan även användas vid dekorationer, där den kan överleva väldigt länge.

Placering av fredskalla

Under sommaren bör fredskallan placeras i halvskugga och inte i direkt solljus. Växten mår bra i en temperatur på 18-21 grader. Den mest idealistiska temperaturen under vintern är 16-18 grader. Fredskallan växer generellt långsammare under denna årstid.

Var medveten om att fredskallan är giftig både för djur och människor – den bör därför placeras med omsorg.

 

Läs mer om giftiga inomhusväxter för djur här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar