Gulblommigt i påsk

Gula toffelblommor, begonior eller buketter med påskliljor hör påsken till.


Gult är påskens färg framför andra och visst känns det som om solen tittar in när vi sätter gula toffelblommor, begonior eller buketter med påskliljor på bord och fönsterkarmar.

I Sverige har påsken sedan länge förknippats med den gula färgen. 80% av alla växter som säljs i påsktid är gula. Så är det inte i den övriga världen. Det måste vara vår längtan efter ljus och solsken efter den långa vintern som har skapat vårt behov av gult. Hur som helst – den gula färgen är faktiskt starkare knuten till påsk än den röda färgen till jul.

Inte bara gult

I ljusa fräscha krukor kan vi dekorera vårt påskfönster med toffelblommor, gerbera, vivor, krysantemum och begonior i ljusa vårfärger. Det senaste är att sätta flera blommor av samma sort på rad i fönstret.

Kalanchoen som kallas våreld så här års, finns också i många härliga färger, bland dem många gula nyanser. Allt behöver ju inte vara gult bara för att det är påsk och kalanchoen finns också i många andra ljusa färger som vitt, lila, rosa och orange. Färger som harmonierar till det påskgula. Kalanchoen är mycket torktålig och klarar både sol och skugga. Plantera ut när frosten är över, så blommar den hela sommaren.

En växt som inte heller vill ha för mycket vatten är orkidén. Brudorkidén, Phanaelopsis, är vanligast i vitt eller rosalila, men finns också i gula toner. Den måste däremot stanna kvar inne på fönsterbrädan under sommaren.

Egen florist

Vill du vara din egen florist och ordna vackert och trendigt i vaserna också finns mycket att göra. I klara glasvaser har vi sedan länge lagt barnens glaskulor och dankar, eller delar av sommarens sten- och snäcksamlingar.

Nytt är att fylla vasen med liten sjösten. I stället för att stjäla ur akvariet kan vi köpa dem från zooaffärer eller välsorterade trädgårdsbutiker. Gör så här: Lägg oasis i botten på vasen, stick i de blommor eller kvistar du vill ha, fyll försiktigt på med väl rengjord sjösten i storlek 4-8 mm. Häll på vatten, och du har påskens trendigaste arrangemang.

Påskens egna liljor

Långt före påsk börjar försäljningen av björkris till fastlagsris som pyntas med fjädrar i alla regnbågens färger. Nu närmare påsk sätter vi ofta riset i vatten och dekorerar med allehanda påskpynt. Många allergiker har svårt med påskriset när björklöven spricker ut och eventuella hängen släpper sitt pollen. De flesta allergiker kan faktiskt också få njuta av påskriset om man inte sätter riset i vatten och klipper bort alla hängen.

Vårpynta ute…

Påskliljor och många andra lökväxter går att köpa i kruka nu. Varför inte utnyttja dessa till en tidig vårplantering tillsammans med murgröna, penséer och prydnadsenar i en generös kruka att placera på förstukvisten eller balkongen. Väntas en extra kylig natt kan krukan ställas i skydd under ett tak om det inte finns ett svalt ställe inomhus. Blommor och blad kan behöva stöd av några små björkriskvistar.

…och inne

Påskliljor i kruka går bra inomhus även om hållbarheten förkortas. Inne i värmen kan stjälkarna bli för långa, bind då upp med en bastrosett enligt senaste floristtrend. Eller sätt lökarna i en hög glasvas med sjösten på botten, det gör ingenting om blommorna inte når över kanten.

Vackra samplanteringar i kruka passar också att göra inomhus. Använder du en korg istället för kruka, lägg plast i botten och sätt i några krukor med gul våreld och gärna gulbrokbladig murgröna. Pynta med en liten påskkyckling och en gul rosett. Glad Påsk!

Källa: Blomsterfrämjandet. Foto: Michael Förster

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar