Skörda och torka kryddor
Kryddväxterna är som bäst strax innan de går i blom. Plocka dem en vacker, solig dag innan solen står för högt på himlen. Samla dem i små buketter som hängs upp och ner på tork. När de torkat repas bladen av och förvaras i mörka burkar. Många kryddor går också bra att frysa.
Skörda lite i taget
Om man skördar vissa grönsaker, som ärtor och squash, kontinuerligt ger de större skördar. Bladgrönsaker som plocksallat, spenat, rödbetsblast och grönkål, kan man skörda under en lång tid. Om man tar vad man behöver för sitt dagliga behov svarar växten med att skjuta nya blad och skott.
Gödsla rätt
Fortsätt att gödsla och vattna grönsaker och sommarblommor. Än dröjer det innan nattfrosten tar dem, utom i den nordligaste delen av landet.
Sluta gödsla fleråriga växter som perenner, buskar och träd. För att de ska klara övervintringen bättre måste de börja avmogna och förbereda sig för vintern nu. För höga kvävehalter ökar risken för vinterskador och gör det svårare för fleråriga växter av förbereda vintervilan.
Men med rätt gödsling kan växternas härdighet vintertid ökas. Ge en extra giva av PK i augusti. Både fosfor och kalium ökar växternas möjlighet av klara vintern. Exempelvis Algomin fungerar som höstgödsling genom att det innehåller NPK 1:7:15.
Njut av solmogna hallon
Om du glömmer ta bort dem är ingen skada skedd. I vår är de torra som fnöske och är lätta att bryta bort i samband med vårstädningen.
Beställ ovanliga lökar och knölar
Vill du ha lite ovanligare lökväxter passa på att beställa dem nu på postorder. Då har du dem lagom till det är dags att plantera i september.