Så lyckas du med amaryllis

Få blommor är så starkt förknippade med julen som amaryllis. Den är lika vacker och stämningsskapande som enkel.


De amaryllis vi köper är vanligtvis en hybrid från släktet Hippeastrum. Hippeos betyder ryttare och astron betyder stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken.

Amaryllis finns i ett otal färger och kan variera i storlek – de små kallas miniamaryllis. De större bör placeras i en stadig kruka eftersom de gärna välter när stjälken blir för lång. Man kan också skära av den och sätta den i en vas – en snittad amaryllisblomma klarar sig lika länge som i kruka.

– Det är en sanslöst vacker och storslagen blomma som finns i en mängd olika sorter att välja bland. Inte nog med det, den är så lättskött att den blommar också med minimal skötsel, säger Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert

– Min personliga favorit är ’Picotee’, en klassisk sort med vita blommor prydda med den tunnaste mörkröda kant runt kalkbladen.

Amaryllis klarar sig lika länge snittad i vas som i kruka. Foto Blomsterfrämjandet

Tips hur amaryllis kan användas:

· Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet. Löken lindas in i mossa som snurras fast med en fin silvertråd och sedan hålls fuktig genom att man duschar den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!

· Sätt amaryllisar i en kruka tillsammans med grenar från trädgården. Grenarna ger stadga och amaryllisens höjd skapar ett härligt blickfång.

· Ta upp färgen på krukan. Det är fint när amaryllisens färger återspeglar sig i krukan. Våga vara lite lekfull och återanvänd dina favoriter: en prickig frukostskål eller en tom teburk fungerar ypperligt till röda amaryllisar och en vacker rosa-vit kanna är perfekt till den tvåfärgade romantiska rosavita amaryllisen. Är krukan lätt kan man lägga lite stenar i botten på den så den inte välter.

· Sätt en kruka i trappan. Amaryllisar blommar även om de placeras en bit in i rummet. Har du en ljus trappa är det fantastiskt fint att placera en kruka med en amaryllis i där, oväntat och smakfullt i mötet mellan uppe och nere.

· En bricka är alltid rätt och med några olika amaryllisar på helt bedårande. Amaryllis fungerar naturligtvis också ypperligt att blanda med andra julblommor som hyacinter, azaleor och julstjärnor. Speciellt i hem som saknar fönsterbrädor är brickor mycket praktiska att använda, på sidebord, matbord eller som ett eget litet brickbord vid fönstret.

· Överraska! En amaryllis på nattduksbordet… kan det finnas någon härligare syn på morgonen?

· För att det riktigt vackra ska framhävas kan man låta amaryllisen kontrasteras mot något lite ”ruffare”. Exempelvis har amaryllisarna ’Pink Panter’ och ’Carmen’ planterats i vackra glas på fot. Som kontrast till de eleganta glasen och blommorna finns jord, lökskal och bruna hästkastanjer.

· Snitt eller i kruka – välj själv! Amaryllis håller sig lika länge i blom vare sig de står i kruka eller används som snitt.

Den intresserade kan spara amaryllisen och försöka driva den i blom nästa år igen. När amaryllisen blommat över skärs då blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas. I september slutar man vattna helt. Löken ska då hållas torrt i en temperatur mellan 12- 20°C. I november är det dags att ta fram löken igen, plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning.

En sak kan dock vara bra att ha i minnet, det är inte helt enkelt att få den i blom lagom till jul igen! Men vad gör väl det, amaryllisar är lika vackra i januari som i december!

Arrangemang med röd amaryllis. Foto: Blomsterfrämjandet.
Källa: Blomsterlandet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar