Våryra!

Längtan efter de första tecknen på att våren närmar sig är en lika kär känsla varje år. Men nu är de äntligen här!


Kanske har du ännu inte sett årets första ljuvligt vita snödroppar eller kanske den mest solälskande av dem alla, krokusen som bara plötsligt över en natt tycks titta upp i rabatten. Under tiden kan du själv starta våren i fönsterkarmen eller på bordet.

I blomsterhandelen kan man börja frossa lite tidigare bland mängder av härliga vårlökar i krukor och snittblommor. Roligast är ju att göra sina egna arrangemang, även om det finns en hel del färdigt att köpa för den som vill det. Svårast är att välja! Man vill ha allt från blåaste irisen, vita små snödroppar, vita scilla som visserligen är vanligast i blått, till krämgula tazetter. Färgsprakande tulpaner, krokusar, spröda pärlhyacinter tätt, tätt tillsammans i en vacker gammal kruka med patina. Hyacinter i flera färger än de som fanns i julas kan man hitta och sätta i hyacintglas. För glas är väldigt vackert att sätta lökar i över huvud taget, gärna med engelsk sjösten, vit marmorkross, chiffer eller sand och grus. Sedan kan man variera med olika kvistar av vide, hassel, björk, murgröna och mossor.

Allt är tillåtet. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hyacinten City of Haarlem är en krämigt gul skönhet tillsammans med kungsängsliljan i förgrunden. Små, små mörkblå pärlhyacinter skjuter upp undertill. Tidig morgon på förstetrapp en daggnypen våriris blickar upp med gröna slingor av plättar i luften och engelsk sjösten runt fötterna. Påskliljor på lök, några gamla krukor och en slinga grönt runt om. Kan det bli enklare. Blåsippan ute i backarna stå, niger och säger att nu är det vår. Liten blåsippeälva i porslin, finns att köpa i Sofieros souvenirbutik. Våren smälter både snö och vintertung själ. Tulpaner på lök i ett arrangemang med kvistar av porrs och revor av murgröna står både länge och väl. Speciellt när den får stå ute på dagen men går temperaturen ner mot nollan får man ta in dom. Om så bara några få i en liten vas eller ett helt bestånd i trädgårdstäppan så känner man sig rik på vår.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar