Går det att bygga bastun energismart?

En läsare ska bygga bastu och undrar vad man ska tänka på för att göra den så energismart som möjligt. Experten ger svar.

energismart bastu

Vi funderar på att bygga bastu och försöker vara lite energismarta – vad ska vi tänka på för att göra den så energieffektiv som möjligt? Finns det några smarta råd?

Bertil R

Svar: Grunden är att bastun ska vara lagom stor för ens behov och väl isolerad så att värmen inte läcker ut. Bygger man in bastun i huset krävs minst 45 mm isolering i bastuns väggar och tak. Med elaggregat är storleken 3–4 kvm på bastun oftast bra för familjebruk.

Håll nere volymen genom att sänka takhöjden till 220 cm vid två nivåer av lavar, och klä in bastun på traditionellt vis med träpanel. Väljer du kakel på väggar eller stora glasytor så krävs mer energi för uppvärmningen. Det vanligaste bastuaggregatet är på 6 kW, med uppvärmningstid på ca 30 minuter. Därefter går bastuaggregatet på underhållsvärme med halv effekt. Åtgången av energi blir mindre än 5 kW första timmen, vilket som prisexempel ger en uppvärmningskostnad på 15 kr vid ett elpris på 3 kr/kWh. Värmen finns dessutom kvar i huset efter avslutat bad. Har ni tillgång till skorsten och egen ved är en vedeldad bastu ett bra alternativ. De tar lite större plats, så då brukar 2 x 2,5 m vara ett lagom mått för en familj.

Nils-Olof Westberg, VD på Bastuspecialisten

Läs också: Bygga bastulavar – så snickrar du bänkarna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar