ANNONS FRÅN ELSÄKERHETSVERKET

Dags att renovera – vilka elarbeten får du göra själv?

Även om du är händig, så är det få saker du själv får göra med el hemma. Elsäkerhetsverket listar här några viktiga punkter att tänka på.

Är du en av många villaägare som gillar att renovera och förnya sitt hem? I samband med en renovering kanske du vill passa på att byta ut eller flytta ett vägguttag till en annan plats. Som privatperson får du byta ut ett befintligt vägguttag i ett torrt utrymme, mot ett annat vägguttag med samma egenskaper – men bara om du är helt säker på hur du ska göra. Att flytta ett vägguttag får du däremot inte göra. En felaktig elinstallation kan ge stora konsekvenser – och i värsta fall leda till elchock eller brand.

– Du som äger en villa är ansvarig för elen i ditt hem. Det innebär att du ska se till att varken familj, husdjur eller egendom skadas på grund av el. Därför finns det bara ett fåtal elarbeten du faktiskt får utföra själv som privatperson, säger Tomas Lostin, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Men vad ska du då tänka på generellt gällande elarbeten i hemmet? Nedan hittar du fyra viktiga punkter att ha koll på när det kommer till elsäkerhet i din bostad.

 1. Vad får du göra själv?
  Det kan vara svårt att veta vad du får göra själv med elen, exempelvis när du ska renovera. Om du är osäker kan du gå in på Koppla säkert, en tjänst från Elsäkerhetsverket. Där tar du enkelt och snabbt reda på om du får utföra ett visst elinstallationsarbete.
 2. Anlita ett registrerat elinstallationsföretag
  De flesta elarbeten får du inte göra på egen hand, utan de ska utföras av ett elinstallationsföretag. Alla företag som utför elarbeten hemma hos dig ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. För att kolla upp att företaget du planerat att anlita är registrerat kan du gå in på Kolla elföretaget, en tjänst från Elsäkerhetsverket.
 3. Ha koll på din elanläggning och dina elektriska produkter
  Du som villaägare är ansvarig för att elen i din bostad är säker och att den används på rätt sätt. Det innebär bland annat att du fortlöpande ska kontrollera din elanläggning och dina elektriska produkter samt se till att eventuella fel som du hittar blir åtgärdade. Kanske har ett vägguttag spruckit och behöver bytas ut? Eller slår jordfelsbrytaren ifrån utan att du vet orsaken? Blir en elektrisk produkt onaturligt varm vid användning? Det är alltså inte bara vid en renovering som du behöver tänka till kring elen där hemma!
 4. Gör en elbesiktning
  För att kunna kontrollera din elanläggning är det viktigt att du skaffar dig kännedom om din elanläggning. Det kan du göra genom att låta ett besiktningsföretag eller ett elinstallationsföretag genomföra en elbesiktning. Om du bor i ett äldre hus ska du vara extra uppmärksam. Även om uttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att
  elledningarna i väggen är det. Äldre elanläggningar är inte heller anpassade till dagens användning av elprodukter, vilket kan innebära att elledningarna i huset blir överbelastade.

  På Elsäkerhetsverkets webbplats hittar du stöd, checklistor och tips för att du ska kunna ta ditt ansvar gällande elen i hemmet. Lycka till med renoveringen och ta hand om dig.

Mest lästa artiklar