Varje år anmäls omkring 1 000 inbrott i villor under december månad. Förra året innebar fler inbrott än genomsnittet, 2007 anmäldes 1 208 inbrott under julmånaden.
För att förhindra inbrott skaffar allt fler villaägare larm. Och på marknaden finns mycket att välja bland, från enkla som skränar för att skrämma bort tjuven till larm kopplade till någon av säkerhetsföretagens larmcentraler.
Larm, en del i säkerheten
Vilket man än väljer har larmet en viktig förebyggande funktion: att få tjuven att inte välja just ditt hus.
Men det är viktigt att du som villaägare inte enbart tänker på larm. Bostadslarmet är en del i en helhet med säkra lås, gärna kompletterat med grannsamverkan och bra fönster och dörrar.
När så beslutet att köpa larm är fattat måste du fundera på hur du ska larma huset. Exempel på frågeställningar är om det bara delar av huset som ska larmas, finns det husdjur, ska barn kunna hantera larmet, ska vissa delar av huset vara larmat när familjen är hemma, exempelvis nedervåningen på natten.

Stora prisskillnader på larm
Priserna på larm varierar. Från några hundralappar till 10 000 till 15 000 för att larma en större villa. Medelpriset för ett bra larm i ett genomsnittshus kostar kring 5 000 kronor.
– Det finns dåliga larm på marknaden. De för några hundralappar blir mer som en inbrottsvarning, inte ett fullskaligt larm, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsrådgivare på Svenska Stöldskyddsföreningen.
Han varnar också för att lämna ut för mycket uppgifter till telefonförsäljare eller dörrknackare.
– Det kan vara boven som gör förberedelser.
Kolla flera lösningar
När det gäller larm så ser idag de flesta lösningar ganska lika ut – trådlösa larm dominerar. Tekniken har blivit billigare samtidigt som det är enkelt för en montör att sätta upp. Inga kablar behöver dras, vilket gör arbetet mycket kostnadseffektivt. Flera tillverkare uppger att en normalhändig person ska själv kunna sätta upp larmen.
För att få ett bra larm är det en bra idé att göra jämrelser mellan flera larm. Ta också ställning till om du bara vill att det ska tjuta eller om det till och med ska vara kopplat till en av säkerhetsföretagens larmcentraler.
Tänk dock på att även om du installerar ett larm som tjuter utan åtgärd så behöver du ha en plan för vad som ska hända när larmet går. Ska någon granne agera? Något måste hända, annars står larmet och låter, för du är ju inte hemma.

Fyra stora aktörer
Runt om i landet finns många lokala säkerhetsföretag som erbjuder larmcentral och väktare. Dessutom finns de fyra stora aktörerna, som har över 90 procent av marknaden: Trygga Hem, Securitas, Sector Alarm och G4S
– Men naturligtvis kan du gå till en lokal aktör. Det viktiga är att du aldrig köper larm när någon knackar på dörren för att sälja. Larm är seriöst. Kolla upp ordentligt innan du köper, säger Anders Gustafsson, kanslichef på branschorganisationen Swelarm.
– Idag har villalarm blivit allt mer som mobilabonnemangen. Om du förbinder dig i exempelvis 36 månader mot en larmcentral så får du billigare priser.


Priser och larm
Larmcentral
Trygga Hem standardlösning för 1 ½-plansvilla med en entré. I larmet ingår också rökdetektor. Startkostnaden blir 3 350 kronor, varav larmet står för 1 975 kronor, plus 250 kronor per månad i abonnemangsavgift.
G4S har ett paket som kostar 4 170 kronor att installera. Då ingår rökdetektor. Därefter är månadskostanden 259 kronor per månad.


Larm behöver inte vara kopplade till larmcentral. Det finns en hel del på marknaden i prisklasser mellan 3 000 och 5 000 kronor. Någon av bolagens larmcentralstjänster kan sedan kopplas på. En skillnad är att själva inköpet blir dyrare, å andra sidan blir månadskostnaden lägre.


RekommendationerSvenska Söldskyddsföreningen har ett antal rekommendationer för ”godkänt” bostadslarm:
Köp inte säkerhetsprodukter av dörrknackare. Kontrollera alltid en säkerhetssäljares identitet och jämför gärna erbjudandet med minst ytterligare två larmföretag. Innan du bestämmer dig för ett bostadslarm kontrollera alltid:
|
Så fungerar larmenCentralenheten är larmets hjärna och den kommunicerar med alla larmets komponenter via radiovågor De vanligaste komponenterna i ett hemlarm är:
De flesta larm kan man utöka med ytterligare komponenter. Några exempel på dessa är:
Källa: Securitas |