Larma villan för ökad trygghet

Dagarna kring och efter storhelger är mumma för inbrottstjuvarna. Många villaägare är bortresta hos släkt, vänner, sol- eller snösemester. Då kan det vara läge att larma huset.


Juletider innebär inte bara presenter, högtiden innebär också att många reser bort. Antingen till släktingar eller längre semesterresor. Bra tillfällen för inbrottstjuvar, med andra ord.

Varje år anmäls omkring 1 000 inbrott i villor under december månad. Förra året innebar fler inbrott än genomsnittet, 2007 anmäldes 1 208 inbrott under julmånaden.

För att förhindra inbrott skaffar allt fler villaägare larm. Och på marknaden finns mycket att välja bland, från enkla som skränar för att skrämma bort tjuven till larm kopplade till någon av säkerhetsföretagens larmcentraler.

Larm, en del i säkerheten

Vilket man än väljer har larmet en viktig förebyggande funktion: att få tjuven att inte välja just ditt hus.

Men det är viktigt att du som villaägare inte enbart tänker på larm. Bostadslarmet är en del i en helhet med säkra lås, gärna kompletterat med grannsamverkan och bra fönster och dörrar.

När så beslutet att köpa larm är fattat måste du fundera på hur du ska larma huset. Exempel på frågeställningar är om det bara delar av huset som ska larmas, finns det husdjur, ska barn kunna hantera larmet, ska vissa delar av huset vara larmat när familjen är hemma, exempelvis nedervåningen på natten.

Jan-Peter Alm, säkerhets-rådgivare på Svenska Stöldskyddsföreningen betonar att man inte ska förlita sig enbart på ett larm, utan att helheten kring säkerheten är viktigt. Där är larm en del, bra dörrar och fönster, liksom grannsamverkan, är andra delar.

Stora prisskillnader på larm

Priserna på larm varierar. Från några hundralappar till 10 000 till 15 000 för att larma en större villa. Medelpriset för ett bra larm i ett genomsnittshus kostar kring 5 000 kronor.

– Det finns dåliga larm på marknaden. De för några hundralappar blir mer som en inbrottsvarning, inte ett fullskaligt larm, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsrådgivare på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Han varnar också för att lämna ut för mycket uppgifter till telefonförsäljare eller dörrknackare.

– Det kan vara boven som gör förberedelser.

Kolla flera lösningar

När det gäller larm så ser idag de flesta lösningar ganska lika ut – trådlösa larm dominerar. Tekniken har blivit billigare samtidigt som det är enkelt för en montör att sätta upp. Inga kablar behöver dras, vilket gör arbetet mycket kostnadseffektivt. Flera tillverkare uppger att en normalhändig person ska själv kunna sätta upp larmen.

För att få ett bra larm är det en bra idé att göra jämrelser mellan flera larm. Ta också ställning till om du bara vill att det ska tjuta eller om det till och med ska vara kopplat till en av säkerhetsföretagens larmcentraler.

Tänk dock på att även om du installerar ett larm som tjuter utan åtgärd så behöver du ha en plan för vad som ska hända när larmet går. Ska någon granne agera? Något måste hända, annars står larmet och låter, för du är ju inte hemma.

Anders Gustafsson är kanslichef på bransch-organisationen Swelarm. Han tycker att man ska göra en upphandling från flera aktörer innan man beslutar vilket larm man ska ha till villan.

Fyra stora aktörer

Runt om i landet finns många lokala säkerhetsföretag som erbjuder larmcentral och väktare. Dessutom finns de fyra stora aktörerna, som har över 90 procent av marknaden: Trygga Hem, Securitas, Sector Alarm och G4S

– Men naturligtvis kan du gå till en lokal aktör. Det viktiga är att du aldrig köper larm när någon knackar på dörren för att sälja. Larm är seriöst. Kolla upp ordentligt innan du köper, säger Anders Gustafsson, kanslichef på branschorganisationen Swelarm.

– Idag har villalarm blivit allt mer som mobilabonnemangen. Om du förbinder dig i exempelvis 36 månader mot en larmcentral så får du billigare priser.

Ett larmpaket med anslutning till Securitas Larmcentral kostar 2 990 kronor. Därefter betalar du 249 kronor per månad för tjänsterna, materialgaranti och utryckningar.

Sector Alarm har tagit fram ett paket som kostar 1 499 kronor att installera. Då måste du också teckna avtal om ”inre väktartjänst” som kostar 295 kronor per månad. I tjänsten ingår bland annat att larmet är kopplat till SOS Alarm.

Priser och larm

Larmcentral
Trygga Hem standardlösning för 1 ½-plansvilla med en entré. I larmet ingår också rökdetektor. Startkostnaden blir 3 350 kronor, varav larmet står för 1 975 kronor, plus 250 kronor per månad i abonnemangsavgift.

G4S har ett paket som kostar 4 170 kronor att installera. Då ingår rökdetektor. Därefter är månadskostanden 259 kronor per månad.

TH5000 hemlarm är ett uppringt hemlarm som larmar genom siren inne och/eller ute. Dessutom ringer det upp förvalda telefonnummer, exempelvis din mobiltelefon eller din granne och berättar i klartext vad som hänt. Pris 5 475 kr hos Trygga Hem.

Infinitive Prime har larm kring 4 000 kronor. Liksom de flesta larm i den här prisklassen går larmet att koppla till någon av säkerhetsföretagens larmcentraler eller kan sända sms-meddelande till en mobiltelefon.

Larm behöver inte vara kopplade till larmcentral. Det finns en hel del på marknaden i prisklasser mellan 3 000 och 5 000 kronor. Någon av bolagens larmcentralstjänster kan sedan kopplas på. En skillnad är att själva inköpet blir dyrare, å andra sidan blir månadskostnaden lägre.

PowerMax har enkla grundpaket från strax över 3 000 kronor. Ett grundpaket ingår centralapparat, detektor, magnetkontakt och larmdekaler. Larmpaketet på bilden är PowerMax+, som är ett grundpaket för personer som har husdjur. Priset för PowerMax+ ligger kring 4000 kronor.

Safe guard LW-2000-11 har ett grundkit från cirka 2 300 kronor.

Rekommendationer

Svenska Söldskyddsföreningen har ett antal rekommendationer för ”godkänt” bostadslarm:

 • Anlita alltid en certifierad anläggarfirma då får du alltid professionell hjälp.
 • Produkterna ska vara certifierade.
 • Larmet ska ha uppkoppling till certifierad larmcentral.

Köp inte säkerhetsprodukter av dörrknackare. Kontrollera alltid en säkerhetssäljares identitet och jämför gärna erbjudandet med minst ytterligare två larmföretag.

Innan du bestämmer dig för ett bostadslarm kontrollera alltid:

 • Att centralapparat, larmsändare och strömförsörjning placeras dolt inom larmövervakat område utan fördröjd inpassering. Avsikten med detta är att försvåra för obehöriga att hitta utrustningen.
 • Att larmsystemet har en separat manöverpanel. Manövrering kan ske med fjärrkontroll eller genom låset på entrédörren.
 • Att detektorer ska placeras inomhus där det finns stora värden eller där tjuven måste passera.
 • Att anläggningen planeras på sådant sätt att delar av den kan vara i funktion även när man själv är hemma.
 • Att anläggningen planeras på sådant sätt att husdjur kan röra sig fritt även när larmet är inkopplat.
 • Att anläggningen har minst en akustisk sirén, gärna placerad utvändigt. Sirénen får inte finnas i eller i direkt anslutning till centralenheten.
 • Att batteribackup finns för minst 12 timmar.
 • Att larmuppringning finns till certifierad larmcentral alternativt till minst två privata abonnenter.
 • Att tydlig skyltning finns och vem som kan tillkallas vid larm.
 • Att grannarna informeras.
 • Att du får en såväl muntlig som skriftlig instruktion över larmanläggningen.
 • Att du alltid får ett anläggarintyg. Intygets uppgift är att ge t ex försäkringsbolaget information om anläggningen och dess omfattning.

Så fungerar larmen

Centralenheten är larmets hjärna och den kommunicerar med alla larmets komponenter via radiovågor

De vanligaste komponenterna i ett hemlarm är:

 • Rörelsedetektor: En rörelsedetektor upptäcker rörelser genom att den ”känner av” den infraröda strålningen i det omgivande rummet.
 • Magnetkontakt: En magnetkontakt består av två delar, en sändardel och en magnetdel. Dessa båda delar monteras på dörrkarmen respektive på själva dörren. När dörren är stängd, går elektrisk ström mellan de två delarna, när dörren öppnas, bryts strömmen och larmet går.

De flesta larm kan man utöka med ytterligare komponenter. Några exempel på dessa är:

 • Knappsats/manöverpanel: Med knappsatsen kan du koppla till och från larmet. Du använder dig av en sifferkod. Du kan lagra flera olika koder i larmet om du vill ha olika koder för olika användare. En lämplig placering av knappsatsen är innanför entrédörren.
 • Fjärrkontroll: Med en fjärrkontroll kan du enkelt koppla till och från larmet utan att använda dig av en kod. Enkelt för till exempel familjens yngsta medlemmar och grannar som vattnar blommor. Flera fjärrkontroller kan användas till samma larm.

Källa: Securitas

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar