Stoppa tjuven!

Att åka på semester ska vara avkopplande, men risken för inbrott kan göra det olustigt att lämna villan om så bara för en kort tid. För att slippa inbrott medan du är bortrest finns det några saker du kan förbereda innan du åker.


Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället)

Tjuven vill inte bli upptäckt och letar både efter lätta byten och enkla vägar in i villan. Se över villan med tjuvens blick. Vilka är de svaga punkterna? Om jag verkligen vill ta mig in, hur gör jag då?

Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället), har själv erfarenhet av att göra inbrott.
– Tyvärr har jag ju en gång ägnat mig åt just inbrott, så jag vet hur man tänker. Med en kofot kan man få upp det mesta… Jag skulle rekommendera hakar för fönstren och galler på nedre plan. Det bästa är att ha lås kopplat till galler. Se till att man inte kan öppna utifrån även om fönstret har slagits sönder, säger han.

Galler kanske inte låter så lockande estetiskt sätt men för till exempel källarfönster finns inkrypningsskydd som ser trevligare ut. Se över utbudet hos en godkänd anläggarfirma.

Grannsamverkan ger färre inbrott

Med ett inkrypningsskydd på källarfönstren gör du det svårt för tjuven. Foto: Copiax AB

Christer Karlsson menar att uppmärksamma grannar verkar avskräckande.
– Det är några specifika personer som håller på med den här typen av brott, det är rätt nervkrävande med tanke på risken att bli upptäckt. De senaste åren har effekterna av Grannsamverkan märkts av, det är en bra grej. Åker man bort måste man ha någon som ser efter villan.

Områden som startat Grannsamverkan har kunnat uppvisa färre inbrott men finns det inte samverkan i ditt område kanske det är lite kort om tid att starta upp innan semestern. Du kan hur som helst prata ihop dig med några grannar om att hålla koll åt varandra. Små saker som att hämta in posten och kanske vattna i trädgården gör att villan inte ser helt övergiven ut.

Se till att huset verkar bebott

Tänk just på att inte låta villan se obebodd ut. Timer till några olika lampor ger sken av någon är hemma kvällstid. En radio kan också kopplas till timer för att villan inte ska stå helt tyst.

Bäst är självklart om du har någon vän eller släkting som kan flytta in medan du är borta, men går det inte så arrangera trädgård och altan lite lagom stökigt, som det ser ut när du är hemma. Glöm bara inte verktyg framme så att du hjälper tjuven att krossa ett fönster…

Ska du vara borta en längre tid, se till att du har någon som klipper gräsmattan.

Dokumentera dina värdesaker

Skylta inte med värdesaker så att de syns tydligt genom fönstren. Är tjuven väl inne i huset är det ingen idé att gömma smycken i en låst byrålåda, tjuven vet var han/hon ska leta. Då är det bättre att stöldskyddsmärka eller förvara det mest värdefulla i ett bankfack.

Det är en god idé att dokumentera dina värdesaker med kvitton och foton, samla dessa på ett ställe. Råkar du trots allt ut för inbrott löper försäkringsärendet smidigare om du har dessa papper lättillgängliga och i ordning.

Larm fungerar preventivt

Finns det något som gör att tjuven backar? Christer Karlsson anser att larm fungerar preventivt.
– Larm skulle definitivt ha fått mig att välja en annan villa. Idag finns många tysta larm som är väldigt bra. Ljudade larm får tjuven att försvinna men med tysta larm åker de fast, säger han.

Grannsamverkan är ett lokalt, socialt nätverk där de boende själva är uppmärksamma på avvikande eller misstänkt beteende i området. Nätverket blir en aktiv observatör i trakten. För att komma igång med Grannsamverkan kontaktar du närpolisen eller det lokala brottsförebyggande rådet. 

Enkla tips inför resan

  • Be en granne tömma postlådan varje dag.
  • Lämna huset så att det ser bebott ut. Trädgårdshandskar, barnleksaker och vattenslang kan gott ligga framme.
  • Förvara stegar och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, du vill inte hjälpa tjuven in.
  • Klipp gräset innan du åker. Är du borta en längre tid, be någon hålla efter gräsmattan så den inte lämnas vildvuxen.
  • Använd timer till ett par lampor och gärna en radio.
  • Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen.
  • Göm aldrig nycklar i närheten av huset, tjuven hittar dem lätt.
  • Förvara värdesaker i bankfack.
  • Ha någon som ser efter villan, kanske finns det någon släkting som vill koppla av i trädgården under semestern?

Åtgärder som kräver mer förberedelser:

  • Försvåra för tjuven så mycket som möjligt. Tänk i flera led. Ett källarfönster som har inkrypningsskydd eller är gallerförsett kanske inte är värt att krossa.
  • Installera larm samt godkända lås för fönster och dörrar. Välj alltid en godkänd anläggarfirma, de kan du hitta på www.sbsc.se.
  • Glöm inte lås på altandörren.
  • Dokumentera dina värdesaker och stöldmärk dem. Stöldskyddsföreningen har en märkbox för hemmabruk, du hittar den på www.ssf.nu. Du kan även låna märkutrustning av polisen.
  • Har ni Grannsamverkan i området, anmäl dig. Om inte, se över intresset i området och starta upp. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar