Montera tilluftsventil

För att få bättre ventilation krävs mer luft. Här visar vi hur du själv kan montera en ny tilluftsventil genom ytterväggen.


Om vanorna i ett hus förändras eller man gör konstruktionsändringar kan ventliationen i huset påverkas drastiskt. I det här huset från 40-talet har man både tilläggsisolerat och satt in nya treglasfönster och familjen som bor där idag använder aldrig den öppna spisen. En hel del har alltså skett sedan huset byggdes med ett då väl fungerande självdrag. De flesta förändringarna påverkar ventilationen negativt i hela huset. Som en ganska enkel åtgärd valde man i detta hus att montera några fler tilluftsventiler (kallas även tilluftsdon).

Dessa är anpassade för alla typer av lokaler med självdrag eller fläktstyrd frånluftsventilation. I sovrum, vardagsrum och matrum placeras de gärna ovanför ett fönster. I detta hus var det stället dock upptaget av elledningar så valet föll på en annan plats på väggen. Rum som är större än 25 kvadratmeter bör ha två eller fler ventiler.

Läs mer: Allt om ventilation

Montera tilluftventilDu behöver en sats tilluftsdon, borrmaskin, 6 mm borr, hålsåg och latexfog.

Gör så här för att montera en tilluftsventil:

Välj en bra plats, gärna ovanför ett fönster. Försäkra dig om att det inte ligger några elledningar i väggen där du ska göra hål för ventilen.

Borra först ett litet hål för att markera var ventilen ska placeras. Då kan du lättare justera om det inte kommer ut rätt på utsidan. Använd en 6 mm borr som är minst lika lång som huset är tjockt. Se gärna till att hålet lutar något utåt, nedåt. Om det blir kondens så ska den rinna ut och inte in.
Var vaksam med sista biten när borren går genom panelen, så att den inte flisar slår upp stora flisor i panelen.

Dags att såga det riktiga hålet. Använd en hålsåg för detta, finns att hyra på ställen för maskinuthyrning. Såga enligt måtten på ventilationsdonets monteringsbeskrivning. Med hålsågen sågar du igenom lager för lager. När sågen är full måste du plocka ut bitarna innan du sågar vidare. Såga också från utsidan, liksom vid all panelsågning är det lätt att det blir flisigt och fult annars.

Mät väggens tjocklek. Såga av röret på rätt längd. Ta bort graderna, ”skägget”, som blir kvar när man sågar.

Läs mer: Anlita en energiexpert

Börja montera ventilen från utsidan. Lägg latexfog runt hålet innan du skruvar fast ventilatonsdonet.

Montera ytterväggsgallret vänt nedåt för vattenavrinning. Skruva fast. Upprepa proceduren på insidan. Klart.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar