Sant och falskt om allergivänliga hundar

Finns det så kallade ”allergivänliga” hundraser, och vad är skillnaden mellan dem och andra hundar? Vad framkallar dina allergiska reaktioner? Finns det fortfarande en möjlighet att du kan ha hund, trots allergi? Få svar på alla dina frågor här!

allergivänliga hundraser

Finns det allergivänliga hundar?

Finns det allergivänliga hundraser? Det här är en fråga som ofta ställs till läkare, veterinärer och i olika nätforum. Om du med ordet ”allergivänlig” menar att det finns hundar som verkligen inte kommer att orsaka allergi hos en allergiker, då är svaret nej. 

Om du å andra sidan använder ordet i den meningen att det finns hundar som av en eller annan anledning är mindre problematiska för vissa pälsdjursallergiker, då blir svaret annorlunda. 

Det finns hundar som vissa allergiker kan umgås med utan att få allvarliga allergibesvär. Detta är dock långt ifrån fallet för alla pälsdjursallergiker. Det är inte heller vetenskapligt bevisat om det har med hunden eller med den enskilda allergikern att göra.

Om du är pälsdjursallergiker och upplever symtom vid fysisk kontakt eller testas positivt med ett stickprov eller annan typ av allergitest av din läkare, bör du generellt sett inte skaffa en hund.

Vad framkallar allergiska reaktioner? 

Det är skillnad på hur mycket hår varje hund fäller, och därmed hur mycket allergiframkallande material hunden lämnar i huset. Men alla hundar har samma allergener, det vill säga proteiner, som allergiker reagerar på.

En pälsdjursallergiker känner mer eller mindre omedelbart i ögonen, näsan, lungorna eller huden om dessa allergener finns i ett rum. Det kan vara i form av nysattacker, kliande ögon och näsa och i värsta fall andningssvårigheter, som kan utvecklas till astma. 

Läs mer: Dvärgpudeln, en elegant och stolt hund

allergivänliga hundraser

 

Vilka hundar är de mest allergiframkallande?

Det finns en skillnad i graden av allergiframkallande proteiner hos olika hundar. Generellt sett är hanhundar mer benägna att orsaka allergier hos allergiker än tikar. 

Många tror felaktigt att en långhårig hund är mer benägen att orsaka allergier än korthåriga hundar. Hårets längd spelar dock ingen roll i det här fallet.

Hundens beteende kan däremot spela en stor roll. En aktiv hund som rör sig i ett hem med matta och stoppade möbler släpper ut fler allergener än en lugn hund i ett hem som är lättare att städa, till exempel ett som har trägolv och är mindre möblerat. 

Kan jag som allergiker ha en hund om jag bara städar ordentligt?

Även om du städar ditt hem noggrant flera gånger om dagen och försöker hålla hemmet fritt från hundhår räcker det tyvärr inte för att ta bort alla allergener.

En grundlig rengöring tar bort många av de allergener som skapar en överkänslig reaktion hos allergiker. Det kan dock ta år att få bort alla allergener helt och hållet. Därför kan det också vara en utmaning om du som allergiker flyttar in i ett hus där de tidigare ägarna har haft en hund. 

allergivänliga hundraser

Kan jag utveckla allergi mot min hund?

Svaret är ja. Du kan alltid utveckla nya allergier mot saker och djur – särskilt de du interagerar med dagligen. Människor som har allergier mot andra saker än pälsdjur, till exempel pollen, damm och gräs, är också mer benägna att utveckla nya allergier jämfört med personer utan tidigare allergisymtom.

Ska jag sälja min hund om jag utvecklar allergi?

Rekommendationen är ja. Om du fortsätter att bo med din hund efter att ha drabbats av pälsdjursallergi så riskerar du att dina allergisymtom blir värre. Din allergimedicin har bara en dämpande effekt på dina symtom. Så om du fortsätter att utsätta dig för det som du är allergisk mot kan det betyda att du kan behöva ta mer medicin och flera olika sorter.

Läs mer: Vilken hund passar dig?

allergivänliga hundraser

Vad är en allergivänlig hund?

Det är viktigt att tolka ordet rätt: allergivänliga hundar är inte allergisäkra hundar. Med allergivänlig hund menas att vissa hundraser eller hundar kan framkalla färre allergiska reaktioner hos pälsdjursallergiker.  

Det är svårt att säga vilka raser som är allergivänliga. Det finns dock olika tecken som tyder på att personer med allergier ofta inte upplever allergiska symtom i samma grad när de hanterar vissa typer av hundraser. 

Anledningen till att det är svårt att beteckna en hel ras som allergivänlig är att även hundar av samma ras kan ha olika mängder av allergiframkallande proteiner. Det vill säga en specifik labrador kan till exempel producera mycket färre allergener än en annan labrador. Den första kan därför vara mer allergivänlig än den med många allergener. 

Ett kriterium som ofta ses när man kategoriserar hundraser som allergivänliga är dock hur mycket de fäller. Hundar som fäller mindre minimerar mängden allergiframkallande material som finns kvar i miljön.

Det är ofta samma hundraser som dyker upp på allergiexperternas listor över allergivänliga hundar som när allergiker berättar om de hundar som de har lyckats umgås med utan att få symtom. Baserat på det har vi sammanställt en lista över elva av de hundar som ofta nämns som allergivänliga. 

Läs mer: 11 hundraser som inte fäller

 
Bichon havanais är en utmärkt familjehund och anses vara allergivänlig.

Vilka hundar är allergivänliga?

 • Coton de tuléar
 • Curly coated retriever
 • Chinese crested
 • Shih tzu
 • Bichon havanais
 • Yorkshire terrier
 • Lhasa apso
 • Papillon
 • Bichon frisé
 • Pudel
 • West highland white terrier
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar