Först om det estetiska: Numera finns det solpaneler för elproduktion och solfångare för värmetillförsel som kan integreras i tak- eller fasadmaterial på ett snyggt sätt.
Men hur de smälter in varierar förstås mycket från villa till villa.
– Det går oftast att skapa ett mycket diskret visuellt intryck. Men innan man fattar beslut om att installera solpaneler eller solfångare så är mitt råd att åka runt och titta på referensobjekt. Då kan man själv bedöma om det ser bra ut eller inte och dessutom få ett kvitto på om systemet motsvarar förväntningarna, säger energiexperten och föreläsaren Lars Andrén, som också driver webbplatsen DrivKraft.nu.
I dag finns i Sverige drygt 45 000 anläggningar för solenergi i drift och merparten av dessa är monterade på enskilda småhus.
Så till det praktiska: Det är viktigt att ha klart för sig att man inte använder solenergi för att klara de kalla dagarna under vintern.
– Men att kombinera en pelletspanna med att utnyttja solvärme är en jättebra lösning. Pelletspannan fungerar som bäst när den går för fullt, vilket den gör på vinterhalvåret. På sommarhalvåret kan man låta solfångarna ta över, säger Kerstin Lundvik, projektledare på energi- och klimatrådgivningen i Stockholms stad.
Passar för: Hus där man vill komplettera en olje- eller biobränslepanna. Med tanke på höga elpriser kan solfångare också vara en bra investering för hus med direktverkande el och i vissa fall som komplement till en värmepump.
Fördelar: Miljö- och klimatvänlig. I stort sett underhållsfri. När investeringen väl är gjord så är energitillgången i princip gratis, vilket gör att man inte blir sårbar för prisökningar på energi.
Nackdelar: Påverkar husets utseende, även om utvecklingen har gått framåt och mer integrerade lösningar nu finns. Kapitalbindande.
Antal år innan investeringen har betalat sig: 7-10 beroende på förutsättningarna. (Källa: DrivKraft).
Krångligt: Inte särskilt, men det krävs att du ser över husets förutsättningar: Var finns en södervänd, skuggfri yta på fasad eller tak? Hur ska värmesystemet integreras i det befintliga systemet? Ta in flera offerter och låt gärna en enda installatör stå för den ”nyckelfärdiga” lösningen så att du bara har en motpart att diskutera med, vid upphandlingen och efter den.
Tänk på att: Välja certifierade produkter som är så kallade Solar Keymark-märkta, vilket är en europeisk kvalitetsmärkning av solfångarprodukter.
Det visste du inte: Att det finns takpannor i glas som släpper igenom ljus till en absorberande yta under glaspannorna. Där genereras energi i form av värme som via rör leds ner till en ackumulatortank eller elektricitet som kan anslutas till elnätet.