Framtidens energi heter sparsamhet

Den sista oljepannan kastas snart ut, men någon ny mirakelenergi väntar knappast bakom hörnet. Dyr el, fjärrvärme och biobränslen är vad som står till buds inom överskådlig tid, nu gäller istället att använda energin rätt.


Villaägarna måste vänja sig vid att uppvärmningen blir dyrare. Energipriserna blir allt mer internationella och sammanflätade. El, pellets och fjärrvärme kommer att mötas på en till stor del gemensam marknad som fortfarande under många år kommer att påverkas av världsmarknadspriset på olja. Så oljeberoendet blir man inte kvitt, även om svenska villaägare slutar elda med olja. Någon flyktväg ur den utvecklingen finns inte.

Inga oljepannor efter 2020

Avvecklingen av oljan har varit mycket påtaglig de senaste åren. För ett decennium sedan värmdes nästan en halv miljon villor med olja. Nu återstår drygt 100 000 oljevärmda villor. Med minskat underlag kommer infrastrukturen för oljeleveranser att rustas ner. Avvecklingen går snabbt, och det sker oberoende av att regeringen satt som mål att svenska bostäder ska vara helt fria från oljevärme år 2020.

Hittills har de flesta villaägare ersatt oljan med el, ofta i kombination med en värmepump. En och annan har gått över till fjärrvärme, och de närmaste åren förväntas en stor ökning av pelletsvärme. Pellets kan komma att ta en betydande marknadsandel när de återstående oljeeldarna byter värme. I det tysta ökar sannolikt också vedeldningen ute i stugorna, till följd av de ökande energipriserna.

Elberoende värmepumpar

Allt fler elvärmda villor använder alltså värmepumpar för att få lägre elförbrukning; bara under de allra senaste åren har över 200 000 värmepumpar sålts och installerats i svenska villor.

Sverige är därför på väg att bli mer elbereoende än någonsin tidigare för uppvärmningen av småhus. Beroendet sitter också djupare än det gjort hittills eftersom värmepumparna har krävt stora investeringar som måste betalas av.

Om elpriset stiger kraftigt de närmaste åren blir värmepumparna en lönsam affär jämfört med om man fortsatt att värma huset med direktverkande elvärme, vanlig vattenburen el eller olja. Men värmepumparna drar trots allt en hel del el, och fortsätter priserna att stiga ytterligare så är man, trots värmepumpen, snart tillbaka i ganska höga löpande värmekostnader.

Någon väg bort från höga energipriser finns alltså inte, och då återstår att vända på hela frågeställningen. Lotta Bångens, energikonsult och ordförande i Föreningen Sveriges Energirådgivare, tycker att man istället för att bara prata om ny tillförsel av energi, borde fokusera på hur energin används.

– Varje kWh energi som kan sparas blir allt mer värdefull, säger hon. Därför tror jag att både myndigheter och enskilda människor måste börja i den ändan istället för att titta på hur man kan ersätta olja med ny energiproduktion.

Användarvänlig teknik

Framtidens energisystem kommer därför förhoppningsvis att innehålla många nya tekniska och användarvänliga lösningar för att effektivisera och minska värmekostnaderna.

Husens klimatskal förbättras, eldstäder och värmepumpar blir effektivare, regleringen av värme blir mer behovsstyrd och elektriska maskiner blir snålare och snålare.

-Tekniken måste anpassas till människan mycket mer än hittills, säger Lotta Bångens. Det måste bli lättare att spara energi.

En annan metod kan vara att själv bli elproducent. En idé som lanseras just nu är att täcka hustaket med solcellspaneler och sälja den producerade elkraften ut på nätet (eftersom produktion och behov sällan överensstämmer). Fortfarande är det för dyrt att producera solel för att det skulle vara idé att sätta paneler på befintliga hus. Men någon gång kommer säkert priskurvorna att skära varandra, när elpriset stiger och kostnaderna för att producera solel sjunker.

Vanor och beteende kommer förstås också att förändras och påverkas av de stigande energipriserna. Det kanske inte längre är självklart att ha 20 grader varmt i bostaden; 18 grader kanske kan vara tillräckligt i många fall. Men återigen behövs då enklare tekniska och mer användarvänliga lösningar för att kunna styra och reglera temperaturen.

Framtidens energisystem i villor kommer alltså i högre grad än hittills att vara inriktade på en effektiv användning av energi, både för värme, varmvatten och för hushållsel. Men när det gäller tillförsel av energi blir det sannolikt inga revolutionerande förändringar.

Spar energi – några enkla tips

Att spara energi behöver inte betyda att man får det sämre och tristare hemma. Istället handlar det först och främst om att effektivisera sin energianvändning.

– Sätt in nya tätningslister i dörrar och fönster.

– Byt till lågenergilampor (drar 80 procent mindre el än vanliga glödlampor).

– Stäng av teven på strömbrytaren (använd inte stand-by-läget).

– Byt till snålspolande duschmunstycke (sparar 30 procent).

– Byt packningar på otäta kranar.

– Använd vattenkokare för att koka vatten.

– Använd kastruller med rätt storlek, plan botten och med lock.

– Ha spjället stängt då öppna spisen inte används.

– En sänkt grad inomhus kan ge 5 procent lägre uppvärmningskostnad.

– Frosta av kyl och frys minst en gång per år.

– Förtvätta inte normalt smutsad tvätt och fyll tvättmaskinen.

– Dra ut alla laddare ur kontakterna då de inte används.

– Skrapa av matrester istället för att spola av tallriken.

– Släck alla lampor när du går ut.

– Stäng av golvvärmen och handdukstorken när de inte används.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar