ANNONS FRÅN GREENELY

Så kan du sänka dina elkostnader

Genom att få kontroll över din elförbrukning kan du sänka dina elkostnader. Så här gör du!

Som villaägare finns det mycket du kan göra för att påverka elräkningen. För det första bör du granska ditt elavtal. Har du gjort ett aktivt val av elbolag? Om inte har du troligtvis ett anvisat elavtal och då är risken stor att du betalar för mycket. Det finns mycket pengar att spara på att jämföra avtalen hos olika elleverantörer, och att regelbundet se över sitt elavtal. För att göra det enkelt kan du använda dig av gratissajterna på nätet där du kan jämföra elbolagens priser. 

Spara energi

För det andra bör du få koll på hur din elförbrukning ser ut. Vilka är de största energitjuvarna i ditt hem, och under vilka tidsperioder förbrukar du som mest el? Med största sannolikhet finns det saker i ditt hem som slukar mer energi än nödvändigt och där du kan spara mycket el med hjälp av smarta lösningar och förändrade rutiner. Ett smidigt sätt att få insyn i sin elkonsumtion är att välja ett elbolag som ger dig dagliga uppdateringar om förbrukningen. 

Följ elförbrukningen i mobilen

Mobilappen Greenely, som kan användas helt gratis, hjälper hushåll att enkelt överskåda sin elanvändning. Genom att koppla upp sin elmätare till appen kan man få överblick över vilka dagar och timmar förbrukningen är som högst, och få varningar vid höga elpriser. 

– Våra användare säger att de kunnat sänka sina elkostnader med upp till 20 procent genom vår app, säger Christoffer Rutgersson på Greenely.

Det är smart att ladda elbilen på natten när elpriset är som billigast. 

Använd elen när den är som billigast 

Varje timme på dygnet har olika elpriser. Elen är generellt sett som mest dyr under morgonen och på eftermiddagen när många är hemma och använder el, samtidigt som industrierna är igång. Med ett timbaserat elavtal har du möjlighet att planera och styra om din elförbrukning till timmar där elen både är som mest billig och miljövänlig. Genom att vänta någon timme med att sätta igång större elförbrukare i hushållet kan elpriset skilja sig stort.
För att kunna minska elkostnaderna gäller det alltså att hålla sig uppdaterad och förbruka sin el på det mest effektiva sättet. Här följer några smarta spartips för elen!

Greenelys 5 smarta tips för att sänka elkostnaden

1. Smart värmestyrning. Styr värmesystem och värmepanna baserat på tidpunkten på dygnet då elpriset är som billigast. Det kan du göra via schemaläggning eller via direkt integration med Greenely med hjälp av ett smarta hem-system.

2. Sänk värmen i de utrymmen som inte används dagligen.

3. Smart kontroll på solpanelerna. Koppla upp växelriktaren för solceller direkt till Greenely för att få full översikt över både elproduktion, elförsäljning och elförbrukning. 

4. Smart laddning av elbil. Schemalägg laddningen av din elbil till natten då elpriset är som billigast, och spara 30–50 % på elkostnaden. 

5. Smart styrning av andra saker i hemmet. Schemalägg och anpassa även användningen av vitvaror som tvättmaskin och torktumlare till de billigaste elpriserna under dygnet. Det kan du antingen göra genom att förinställa maskinerna, använda timers, eller genom Greenelys app integrerad med ditt smarta hem-system.

Greenely – ett billigt och klimatsmart elbolag!

Greenely, som lanserade sin mobilapp 2017, har idag över 150 000 användare. 2018 lanserade Greenely även ett digitalt elavtal med 100 % miljömärkt el till självkostnadspris, utan extra påslag. Med Greenely som elbolag kan man även koppla ihop deras tjänst med sitt smarta hem och automatiskt ladda elbil, värmepump och andra apparater när elpriserna är som lägst under dygnet. Läs mer på www.greenely.com

Mest lästa artiklar