Stopp för bergvärmeutbyggnad i Mark

I västgötska Mark stoppar man nyinstallationer av bergvärme på ett stort antal platser i kommunen. Anledningen är att man vill skydda vattentäkterna. Men det är en åtgärd Statens geologiska utredning, SGU, är kritisk mot.


Dyr olja och el gör att allt fler villaägare vill ha bergvärme och ökningen är kraftig. Men i Marks kommun har man blivit allt hårdare i sina bedömningar att ge tillstånd att borra för bergvärme.

– Vi håller på och ser över alla vattenskyddsområden i kommunen. Vi vill modernisera föreskrifterna. Därför har vi infört interimistiska föreskrifter, säger Leif Kuusela, samhällsbyggnadschef i kommunen.

De tillfälliga reglerna ska gälla från och med årsskiftet och högst tre år framåt. Då ska de nya föreskrifterna för skydd av vattentäkter börja bli klara. Sammanlagt berörs 13 platser i kommunen av bergvärmestoppet.

– Att borra kan ge sprickbilding och bli förändrade vattenflöden åt olika håll. Det finns också risk att föroreningar kommer ut i grundvattnet via borrhålen, säger Leif Kuusela.

Tycker du att man bör man utreda konsekvenserna bättre vad gäller borrhål och bergvärme även på andra håll?
– Det är ett riskmoment att borra. Man gör klokt i att se kritiskt på det. Det kan ge sprickbildningar och ändra vattenflöden så föroreningar kommer ut i vattentäkter.

Det är få kommuner som har samma restriktiva hållning som Mark. På länsstyrelsen i Västra Götaland har man fått ta emot en mängd överklaganden från boende i Mark som vill installera den populära tekniken.

– I de flesta fall går vi på kommunens linje. Marks kommun har flera vattentäkter i ett nät som är extra känsligt. Bergvärme är ett jättebra alternativ. Men det kan vara diskutabelt i närheten av vattentäkt, säger Susanna Hogdin, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Från statligt håll delar man inte Mark kommuns oro för de många borrningarna för bergvärme runt om i landet.

– Vi har en positiv grundsyn och tycker att det är rätt små risker att det ska bli föroreningar i samband med bergvärme. Dessutom ska man väga in de stora miljöfördelarna, säger Torbjörn Fagerlind, förste statsgeolog på Statens Geologiska Utredning, SGU, i Uppsala.

– En rätt anlagd bergvärmebrunn är mycket bra ur miljöhänseende. Visst finns det risker för utsläpp, men de riskerna går att få bort genom tätning.

Så du tycker att det är en överdriven oro i Marks kommun?
– Vi som myndighet skulle gå emot det och jag tycker att de gör fel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar