Ajajaj, det här täcker inte försäkringen!

Hur försäkrad måste man vara? En vanlig villaförsäkring täcker en hel del, men det finns luckor. Här listar vi 9 saker som inte täcks!

1.  ”Min jobbdator blev stulen”

Har du eget företag och jobbar mycket hemifrån? Saker köpta på firman täcks inte av hemförsäkringen. Och för sådant som köpts privat men används i arbetet gäller ett begränsat maxbelopp. Här kan det vara bra att teckna en företagsförsäkring.

2. ”Jag satte mig på glasögonen”

Tappat telefonen i toa eller snubblat och krossat glasögonen? Snubbel och klantighet skyddas bäst med en drulleförsäkring (även kallad otursförsäkring).

3.  ”Snön fick taket att rasa in”

I hemförsäkringen finns skydd mot det som kallas naturskada, om stormen drar ner plåttaket eller ett träd landar på garaget. Men för att försäkringen ska gälla måste du registrera alla dina byggnader separat. Och se upp med snön. När det gäller skador från tung snö är extra känsliga tak inte möjliga att försäkra (och till sådana tak räknas garage, förråd, altan, uterum, farstukvistar och växthus). Så se till att hålla alla takytor fria från snö under vintern.

Växthus kan kräva lite extra skydd. Det räknas nämligen som bräcklig byggnad, och blåser det sönder får du ingen ersättning. Här kan behövas en tilläggsförsäkring.

 

Läs också: Är du rätt försäkrad?

 

4. ”Hyresgästerna slog sönder mina fönster”

Hyr du ofta ut din villa kan du behöva kolla lite extra. Villaförsäkringen gäller för privat bruk, men hyr du ut regelbundet kan det räknas som affärsverksamhet och rättsskyddet kan falla bort. Du kan teckna en särskild uthyrningsförsäkring som exempelvis skyddar om den du hyr ut till stjäl från dig. Eller om du hamnar i tvist med hyresgästen.

5. ”Blixten slog ut robotgräsklipparen”

Hur är det med prylar vi har utomhus (det som står utanför bostaden)? Maxbeloppet för ersättningen är oftast mellan 30 000 och 80 000 kr. Så har du en superlyxig grill eller robotgräsklippare kan de behöva specialförsäkras.

6. ”Råttor gnagde sönder sladdarna till tv:n”

 

Har du problem med skade­djur täcks bekämpningen av grundskyddet. Men skulle exempelvis mössen göra hål i finaste soffan eller mal ödelägga garderoben får du inget. Försäkringen täcker alltså inte det som förstörs av skadedjuren. Då kan du behöva teckna en drulleförsäkring.

7. ”Min mobil gick sönder. Varför får jag ingen ny?”

Dyra teknikprylar, som en Iphone till exempel, faller i värde redan efter ett halvår. Så om mobilen blir stulen får du inte ersättning motsvarande en ny.
Smycken och antikviteter ersätts med marknadsvärde. Därför är det bra att se över och värdera dyrbar konst lite då och då för att försäkringsbolaget ska ha ett underlag att gå på.
När du köper begagnade grejer så be att få original­kvittot och spara både underlag med kontoutdrag och ett skrivet kvitto för ditt köp.

8. ”Jag hade tagit ut pengar för att köpa en moped och lagt dem i byrålådan, men tjuvar bröt sig in och tog alltihop”

Kontanter räknas som stöldbegärlig egendom och ersättningen har ett fast maxbelopp oavsett var skadan sker. Räkna inte med att få tillbaka mer än ett par tusenlappar.

9. ”Behöver jag ett extra reseskydd?”

Ingen försäkring täcker tyvärr ett oväntat mon­sunregn på solsemestern. Blir du akut sjuk på resan gäller hemförsäkringen för sjukvårdskostnader och medicinsk assistans, om du har läkarintyg. Reser du mycket och vill ha skydd vid exempelvis förseningar eller ersättningsresa vid sjukdom kan du lägga till ett utökat reseskydd.

Källa: Jenny Rudslätt, IF försäkringsbolag.

Den här artikeln publicerades ursprungligen 2020. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar