Renoveringsresan: Källaren från helvetet…

Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander.
– Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent ut sagt, som vi inte ens ville gå ner till. Vi fick göra om allt från grunden.

 

Ni vet skräckblandad förtjusning! Vår källare är bokstavligen detta begrepp… När vi köpte rucklet var källaren på riktigt en mardröm, jag har nog aldrig varit nere i en sådan otrevlig källare förut i hela mitt liv. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade pratat om mest. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter. På vår källarlista stod följande:

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hundavtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet…
  • Bastu – lyx, absolut, men för oss är det ett ”familjehäng-extra-allt” som vi verkligen uppskattar.
  • En sova-över-säng om vi hittar lite extra plats…

 

Lågt i tak men dock fönster! Plus för det! Jag ser alltid plustecken även när de är vädigt små kontra minus…

 

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går! Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste ta tag i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. En bra grund är A och O. Vi öppnar upp och bilar upp källargolvet men det är fortfarande lågt i tak så ingen golvvärme blir det här.

 

 

Där Sophie står blir det vår efterlängtade bastu! Sjukt att det är samma utrymme som på bilden ovan!

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu.

Vi har flera element i källaren men för att få ett så trevligt klimat som möjligt bestämde vi oss för att installera en golvvärmepump. Mitsubishi Electric har hög kvalitet på sina produkter och var också otroligt serviceminded när jag kontaktade dem. De hjälpte oss med vilken modell vi skulle ha, vi hade spanat in Hero men fick proffshjälp att istället välja golvmodellen MFZ-KJ.

Det är PRECIS sådant som får mig förälskad!! Inte bara sälja på något utan att med expertis och engagemang på riktigt hjälpa kunden att hitta rätt, älsk på den. Michael Tano på Kylpartner hjälpte oss att hitta den rätta värmelösningen. Christoffer fixade allt kring installationen. De lyssnade på våra behov och tittade hur miljön såg ut (väldigt enkelt att visa via Facetime!) och kom fram till att placeringen av golvmodellen – som har samma höga prestanda som Hero – skulle förstärka den funktion vi önskade. Värme neråt golvet och även placerad där vi hänger vår tvätt. Vi fick allting visat för oss när de var och gjorde installationen. Otroligt proffsigt och smidigt!

 

Här kommer en länk till hemsidan så ni kan läsa mer

 

 

 

 

 

Där satt den! Som ni ser placerad nere vid golvet istället för högt upp – PRECIS som jag ville ha det och jag måste säga att ”hon” (det känns som en varm, mjuk kvinna!) seglat upp som en av mina absoluta favoriter i hela hemmet. Hon pratar med mig! Mjukt och varmt säger hon ”Men hej där, nu höjer jag min fläkt lite då jag känner att det blir fuktigt” när ni hänger blöt tvätt (tycker inte om torktumlare som är VÄRSTA energi- och miljöboven). Hur härligt!!! Källaren har nu äntligen blivit ett trevligt våningsplan som vi alla tycker om. Att hänga en tvätt som torkar på en halvtimme, att ha en perfekt, alldeles lagom temperatur och vår dröm – bastun.

 

Här kan ni läsa mer om Mitsubishi Electrics MFZ-KJ som jag valde.

 

Här får ni nu se källaren ”live” (nope, jag stylar inte, jag visar er the real world!)

 

Och nu ni, nu är det dags för garaget from hell….

 

Den som lever får se! 

 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar