Renoveringsresan: Källaren från helvetet…

Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander.
– Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent ut sagt, som vi inte ens ville gå ner till. Vi fick göra om allt från grunden.


Ni vet skräckblandad förtjusning! Vår källare är bokstavligen detta begrepp… När vi köpte rucklet var källaren på riktigt en mardröm, jag har nog aldrig varit nere i en sådan otrevlig källare förut i hela mitt liv. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade pratat om mest. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter. På vår källarlista stod följande:

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hundavtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet…
  • Bastu – lyx, absolut, men för oss är det ett ”familjehäng-extra-allt” som vi verkligen uppskattar.
  • En sova-över-säng om vi hittar lite extra plats…

Lågt i tak men dock fönster! Plus för det! Jag ser alltid plustecken även när de är vädigt små kontra minus…

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går! Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste ta tag i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. En bra grund är A och O. Vi öppnar upp och bilar upp källargolvet men det är fortfarande lågt i tak så ingen golvvärme blir det här.

Där Sophie står blir det vår efterlängtade bastu! Sjukt att det är samma utrymme som på bilden ovan!

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu.

Vi har flera element i källaren men för att få ett så trevligt klimat som möjligt bestämde vi oss för att installera en golvvärmepump. Mitsubishi Electric har hög kvalitet på sina produkter och var också otroligt serviceminded när jag kontaktade dem. De hjälpte oss med vilken modell vi skulle ha, vi hade spanat in Hero men fick proffshjälp att istället välja golvmodellen MFZ-KJ.

Det är PRECIS sådant som får mig förälskad!! Inte bara sälja på något utan att med expertis och engagemang på riktigt hjälpa kunden att hitta rätt, älsk på den. Michael Tano på Kylpartner hjälpte oss att hitta den rätta värmelösningen. Christoffer fixade allt kring installationen. De lyssnade på våra behov och tittade hur miljön såg ut (väldigt enkelt att visa via Facetime!) och kom fram till att placeringen av golvmodellen – som har samma höga prestanda som Hero – skulle förstärka den funktion vi önskade. Värme neråt golvet och även placerad där vi hänger vår tvätt. Vi fick allting visat för oss när de var och gjorde installationen. Otroligt proffsigt och smidigt!

Här kommer en länk till hemsidan så ni kan läsa mer

Där satt den! Som ni ser placerad nere vid golvet istället för högt upp – PRECIS som jag ville ha det och jag måste säga att ”hon” (det känns som en varm, mjuk kvinna!) seglat upp som en av mina absoluta favoriter i hela hemmet. Hon pratar med mig! Mjukt och varmt säger hon ”Men hej där, nu höjer jag min fläkt lite då jag känner att det blir fuktigt” när ni hänger blöt tvätt (tycker inte om torktumlare som är VÄRSTA energi- och miljöboven). Hur härligt!!! Källaren har nu äntligen blivit ett trevligt våningsplan som vi alla tycker om. Att hänga en tvätt som torkar på en halvtimme, att ha en perfekt, alldeles lagom temperatur och vår dröm – bastun.

Här kan ni läsa mer om Mitsubishi Electrics MFZ-KJ som jag valde.

Här får ni nu se källaren ”live” (nope, jag stylar inte, jag visar er the real world!)

Och nu ni, nu är det dags för garaget from hell….

Den som lever får se! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar