Renoveringsresan

Renoveringsresan – från koja till…

Att köpa ett hus är en sak, att köpa ett ruckel är en annan. Att köpa ett ruckel är att köpa en helt ny livsstil, att gå in i en annan värld. Renoveringens värld och där har vi nu spenderat varenda ledig minut det senaste två åren. En renoveringsresa som heter duga och som, för att vara ärlig, påfrestat såväl vår ekonomi som vår relation. Men vi ser ljuset i tunneln vårt ruckel blir sakta men säkert precis som vi vill att det ska bli.

Läs mer

Det är lite som att följa en puppa till larv till fjäril. Den där inkapslade, inte särskilt tilltalande puppan som man inte riktigt vill ta i, till larven – som inte heller den är vidare härlig, till den vackra fjärilen som man med njutning tittar på.

Jag är journalist och jobbar till stor del med inredningsinspiration – vilket så klart är härligt men också oerhört påfrestande ibland. Att konstant utsättas för landets snyggaste, mest personliga och bara magiskt fina hem är också tortyr när man sen kommer hem till totalt kaos. Min man är inte alls någon ”handyman”, nope, han jobbar med marknadsföring och hans verktygslåda var modell junior med en hammare, ett måttband och en såg. Fråga mig inte om sågen, ingen aning om varför den fanns där men det gjorde den. Vi går således från noll till hundra, vilket givetvis är total galenskap.

Ni ska få följa med mig på renoveringsresan och jag kommer beskriva den exakt så som den varit och som den är. Inga försköningar, inga omskrivningar till det positiva utan rakt upp och ner – det är sådan jag är.

Vi gjorde det! Vi tog i från tårna, lade ett bud till och vann budgivningen för ett hus, ett alldeles eget hus, som vi nu ska renovera och forma till vårt drömhus. Vad vi köpt? Ett stenhus från 1938 som stått tomt i flera år. Färgen är en svårbeskrivbar blandning av grönt, brunt och gult och tomten är totalt igenväxt. Men – viktigt men här – med tjocka filter ser vi ändå potentialen. Det kommer att bli ett fint hus och vi kommer att få skapa det precis så som vi vill. Men det är lika bra att erkänna det på en gång: det här köpet gjordes lite i snabbaste laget och, med facit i hand, långtifrån genomtänkt.

Skräckblandad förtjusning i dess allra renaste form. Men som vi lär oss, herre gud, vi kunde ingenting om isolering, dränering, fukt och mögel innan (sägs med ironisk ton). Nu skulle vi kunna skriva en uppsats om det. Men det är roligt också. Att välja badrum är roligt, att välja tapet till barnens rum är roligt. Att kisa och se vårt hem suddigt i framtiden när det är så som vi vill ha det, är roligt. Vi kommer sitta där vid vår stora köksö, sippa på ett glas rött och titta på våra fina barn som leker i trädgården. Vi ska bara dränera lite först.

Några råd på vägen. Om ni ska köpa ett dödsbo som stått tomt i några år och som har den där lilla raden ”friskrivet” nederst i prospektet från mäklaren, se då till att ni kan pricka av följande punkter:

  • Jag/vi har bra nerver och hög stressnivå. Vi ser motgångar som utmaningar.
  • Vi har en solid ekonomi som inte tar skada av oväntade utgifter på runt en halv till en miljon kronor.
  • Vi är realister som förstår att ett sådant här projekt tar tid och vi ser oväntade/nya ”saker” (läs mögel, fukt, läckande tak etc) som kommer upp i huset i samband med rivningen som utmaningar som vi lär ifrån.

Välkommen att följa med på renoveringsresan!

Maria Roswall, chefredaktör för Inspiration My Home.

Renoveringsresan: ”Källaren är KLAR!”

Renoveringsresan: ”Källaren är KLAR!”

I det senaste inlägget av renoveringsresan påbörjade familjen Roswall/Ekander projektet "källaren". Både fukt och dränering har "runnit under broarna" men nu äntligen är källaren KLAR!
– Plötsligt händer det! 

Renoveringsresan: Källaren från helvetet…

Renoveringsresan: Källaren från helvetet…

Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander.
– Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent ut sagt, som vi inte ens ville gå ner till. Vi fick göra om allt från grunden.

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det mest upphetsande men att HA ett ordentligt tak är en mycket behaglig och trygg känsla.

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här kan du läsa allt om hur det gick till.

Renoveringsresan: Samlarens baksida

Renoveringsresan: Samlarens baksida

Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för det andra väger allting som tyngsta bly. Del tre i ”Smedjans renovering” bjuder på en resa i saksamlarens ömma fotspår.

Renoveringsresan – gammal smedja får nytt liv

Renoveringsresan – gammal smedja får nytt liv

Att renovera en hel källare tar tid och kraft. Under tiden får vi följa renoveringen av Marias Roswalls kompis nyinköpta smedja. Se fantastiska före och efter-bilder.