Renoveringsresan – Dränera och tömma skrot

Dränering och tömma på skrot – renoveringen av den gamla smedjan går nu in i fas två. Här får du följa projektet. 

Det finns roliga etapper i en renovering, och så finns det de mindre roliga men ack så nödvändiga. Att tömma på skrot och skräp är en sådan, dränering är en annan och det är precis dessa två som vi nu sysslat med i Smedjan.

Smedjan är cirka 260 kvadratmeter med en än så länge övervåning med öppen planlösning och den nedre våningen har fyra rum vilka alla är proppfulla med bråte. Eller rättare sagt med bråte i våra ögon men i andras (läs samlare av rang) fina fynd. Kruxet är att allt måste bort, smedjan måste tömmas och det är inga lätta små papper vi pratar om här utan den är full av riktigt, riktigt tunga saker. Vi pratar maskiner, metalldelar, verktyg och svetssaker i tonvis. Det är bara att hugga i! Smedjan måste tömmas så att vi kan börja se hur och i vilken ordning vi ska sätta igång med renoveringen.

Efter att ha målat huset så grannarna och jag inte behövde skämmas var det dags för dränering, det var en riktig lervälling framför huset men blev jättefint när det var klart. Och att ha en torr grund vet vi ju alla är a och o.

 Läs mer: Renoveringsresan – Gammal smedja får nytt liv

För att ni ska få en känsla av hur det ser ut kommer här en liten rundtur. Utifrån Smedjan är det 3 dörrar, ni ser dem på bilden ovan där vi dränerar. Den vänstra går till trärummet med diverse sågar, brädor, plank, slipstenar, garderober, lådor…. Det rummet har en öppen spis som vi så klart ska göra i ordning. Det här ska bli sovrum och hur härligt är det inte med en brasa som sprakar mysigt i sovrummet!

Så här ser det ut till vänster inne i smedjan:

Mittdörren går till det som ska bli entré, där fanns miljontals spikar, skruvar, metalldelar, verktyg, svetspinnar, båt, bildelar och annat smått och gott. 

Den högra dörren leder in till det gamla stora smedjerummet, det var 10 år sedan det var i drift när jag tog över och det är fullt av stora maskiner, ett stort städ, metalldelar, verktyg och svetssaker. En del att tömma med andra ord och allt väger tonvis…

I mitten bakom entrérummet ligger det gröna rummet som ska bli kök. Där ska det bli utgång till baksidan. Det har diverse roliga detaljer som vi får se om de går att spara. 

Läs mer: Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Från entrén går det en trappa upp till övervåningen som är helt öppen. Där har funnits miljontals saker, bla däck, brädor, harvpinnar, trälådor, spisringar i massvis, fläktar, ja, name it, det låg där! Åt ena hållet finns en dörr och där skall bli balkong. Steninge slott var tidigare hem till Steninge Lergodsfabrik och jag blev ägare till massor av formar för att gjuta krukor, dom är nu sålda till Töreboda Blomkrukor som kommer att fortsätta använda dom. 

Samlare som man är blir det en och annan sak som sparas, klart gamla saker ska komma till nytta! Jag har fyllt boden och köpt ett stort tält så där finns det diverse saker som så småningom ska komma till användning. De flesta saker som har stått i smedjan har sålts, mer om det nästa gång, då ska du få maskiner mm som sålts, du ska veta vad folk gör för att läsa och titta på såna,., De älskar det så tänk inte att det är tråkigt! Det är spännande!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar