Renoveringsresan: Häckkärlek!

Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

I serien Renoveringsresan får vi följa hur familjen Roswall/Ekander förvandlar sitt ”ruckel”, som de själva kallar sitt nyinköpta hus på Lidingö, till ett betydligt trevligare hem. Men det är inte en renoveringsdans på rosor utan en hel del taggar som sätter käppar i hjulen på vägen. Insidan är efter ett år klart och nu är det trädgårdens tur. I veckan fick familjen oväntat stort besök ända från Holland, och nu råder ren och skär häckkärlek hemma på Björkvägen.

Vi har en stor tomt som minst sagt blivit försmådd då vårt hus innan vi köpte det stått tomt i flera år. Av gräs ser vi ingenting, bara mossa vilken vi nu bland annat har slitit och högtryckstvättat bort från vårt berg. Vi har en gata precis utanför huset och för att dämpa såväl insyn som ljud från passerande bilar hade vi en dröm om att ha en fin häck mot gatan. En tjock men ändå levande häck som helst också är grön och fin även på vintern. Det här landet har ju som vi vet en del av den varan som årstid.

Jag fick tipsat att titta på Plantanavias utbud och blev otroligt imponerad, inte bara har man här möjlighet att köpa plantor som redan är över en meter höga, de levereras hela vägen hem med lastbil från Holland! Plantorna lastas omedelbart efter upptagning in i den gps-  försedda lastbilen som kommer hem och levererar plantorna redan inom 48 timmar. Värt att testa tyckte vi, särskilt som det inte ens blev nämnvärt dyrare än om vi hyrt släp och åkt ut till någon blomsterhandel här i krokarna och köpt pytteplantor.

Det svåraste var valet av planta men här fick jag utmärkt hjälp av Plantanavias Therese som förklarade att Vintergrön Liguster, som jag först valt, inte är vintergrön trots sitt namn men att hon trodde vi skulle tycka om deras Lagerhägg. En vacker, tät vintergrön buske som också är känd för sin snabba tillväxt. Perfekt! Tujor har vi mot grannen men här ville jag bryta av för att inte få en ”häckinmurad” känsla utan just en häck som känns mer levande.

Först grundarbete där vi grävde upp hela vägen där buskarna skulle planteras, det visade sig att jorden var så pass bra redan så vi behövde bara blanda upp med några säckar ny gjord.

Så här såg det ut från gatan innan häcken. Insyn rakt på. 

Här gräver vi upp för att kunna plantera våra beställda plantor. Jämnar till infarten och lägger grus också.

 

Och så kom plantorna! Otroligt smidigt! Man kan ju tycka att det ibland är svårt för vanlig postgång att gå fram ett litet bud eller ett kuvert… Men här kommer en gigantisk lastbil från Holland lastad med de finaste av plantor hela vägen hem till trädgården! Bara att sätta ner plantorna i jorden och börja vattna. Vi passar på att fixa infarten när vi ändå har grävis på plats.

 

Och så här fint har vi det nu! Absolut ingen insyn alls och vi störs inte längre av förbipasserande. Tänk när de växer sig lite högre och tjockare, kommer bli som en häckdröm!

 

Se filmklippen när plantorna kommer från Holland här!

Och så här fint blev det!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar