Renoveringsresan: Häckkärlek!

Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.


I serien Renoveringsresan får vi följa hur familjen Roswall/Ekander förvandlar sitt ”ruckel”, som de själva kallar sitt nyinköpta hus på Lidingö, till ett betydligt trevligare hem. Men det är inte en renoveringsdans på rosor utan en hel del taggar som sätter käppar i hjulen på vägen. Insidan är efter ett år klart och nu är det trädgårdens tur. I veckan fick familjen oväntat stort besök ända från Holland, och nu råder ren och skär häckkärlek hemma på Björkvägen.

Vi har en stor tomt som minst sagt blivit försmådd då vårt hus innan vi köpte det stått tomt i flera år. Av gräs ser vi ingenting, bara mossa vilken vi nu bland annat har slitit och högtryckstvättat bort från vårt berg. Vi har en gata precis utanför huset och för att dämpa såväl insyn som ljud från passerande bilar hade vi en dröm om att ha en fin häck mot gatan. En tjock men ändå levande häck som helst också är grön och fin även på vintern. Det här landet har ju som vi vet en del av den varan som årstid.

Jag fick tipsat att titta på Plantanavias utbud och blev otroligt imponerad, inte bara har man här möjlighet att köpa plantor som redan är över en meter höga, de levereras hela vägen hem med lastbil från Holland! Plantorna lastas omedelbart efter upptagning in i den gps-  försedda lastbilen som kommer hem och levererar plantorna redan inom 48 timmar. Värt att testa tyckte vi, särskilt som det inte ens blev nämnvärt dyrare än om vi hyrt släp och åkt ut till någon blomsterhandel här i krokarna och köpt pytteplantor.

Det svåraste var valet av planta men här fick jag utmärkt hjälp av Plantanavias Therese som förklarade att Vintergrön Liguster, som jag först valt, inte är vintergrön trots sitt namn men att hon trodde vi skulle tycka om deras Lagerhägg. En vacker, tät vintergrön buske som också är känd för sin snabba tillväxt. Perfekt! Tujor har vi mot grannen men här ville jag bryta av för att inte få en ”häckinmurad” känsla utan just en häck som känns mer levande.

Först grundarbete där vi grävde upp hela vägen där buskarna skulle planteras, det visade sig att jorden var så pass bra redan så vi behövde bara blanda upp med några säckar ny gjord.

Så här såg det ut från gatan innan häcken. Insyn rakt på. 

Här gräver vi upp för att kunna plantera våra beställda plantor. Jämnar till infarten och lägger grus också.

Och så kom plantorna! Otroligt smidigt! Man kan ju tycka att det ibland är svårt för vanlig postgång att gå fram ett litet bud eller ett kuvert… Men här kommer en gigantisk lastbil från Holland lastad med de finaste av plantor hela vägen hem till trädgården! Bara att sätta ner plantorna i jorden och börja vattna. Vi passar på att fixa infarten när vi ändå har grävis på plats.

Och så här fint har vi det nu! Absolut ingen insyn alls och vi störs inte längre av förbipasserande. Tänk när de växer sig lite högre och tjockare, kommer bli som en häckdröm!

Se filmklippen när plantorna kommer från Holland här!

Och så här fint blev det!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar