Renoveringsresan: Varde Ljus!

Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.


Att bo i hus har många fördelar men vinterns eviga snöskottning är inte en sådan och i år bestämde vi oss för att bocka av ännu en punkt på önskelistan. En carport. Enklaste möjliga var vår plan och bilden vi hittade som ”mall” var exakt så enkel som vi önskade:

Virket beställde vi hem till huset och sen var det bara att sätta igång. Ett bra tips är att faktiskt inte ha väggar då det kan bildas rost på bilarna om det blir för varmt i ”garaget” mot klimatet utomhus. Vi tog också lite höjd i taket för att kunna ha en takbox upphängd där i framtiden.

Tada! Plats för båda våra bilar och så en ljusslinga på det. ALLTID en ljusslinga, så många som möjligt precis över allt nu när mörkrets tid råder.

Och apropå ljusslingor så kan jag meddela att vi här i Sverige kör ”the American way” och fullkomligt går bananas i ljusslinge-pyntandet. I den amerikanska kulturen har det länge funnits ett fokus på extravaganta ljusdekorationer i hemmen runt jul och utvecklingen i Sverige visar att många inspireras från andra sidan atlanten. I flera bostadsområden runt om i landet har det startats belysningstävlingar som minst sagt engagerar.

Alltid härligt med inspiration och jag känner en stark längtan efter att på riktigt tokpynta vårt hus så här! Får bli nästa år dock… Nu har vi valt den mer lågmälda tonen och bara lyst upp försiktigt med slingor här och där. Vårt berg har Mikael hittat belysning till som, tillsammans med vår jätte-cypress som fått en flaggstångs-slinga över sig – verkligen gör trädgården jättefin. Att arbeta med punktbelysning är en glimrande rekommendation. Gör jättemycket nu när det är så mörkt.

Vi tog hjälp av de här händiga trädfällarna som hade de rätta ”verktygen” för att få slingan på plats. Nu sitter den så att vi kan hissa ner den om vi vill, eller ha den kvar året runt. Kanske blir ett flaggspel till sommaren, haha!

Vi valde den här belysningen till berget: Spotlight Lapis från Fredells. Finns i alla prisklasser men den här ligger endast på runt 500 kronor styck och hittills fungerar våra två mycket bra!

Inomhus är mina favoriter våra adventsljusstakar, jag har en i varje fönster på nedervåningen. Älskar att de tar plats och är riktigt höga. Jag har faktiskt inte sett dem i någon annan affär än den jag köpte mina i, El & Ljusbutiken här på Lidingö.

Tycker också mycket om vår metall-gran från Konstsmide. Känns inte som att vi behöver skövla ner friska träd i våra torra skogar som läget är nu. Doftar inte som en färsk, äkta gran men vi överlever det!

Avslutar med vinterns julbelysningstrender och en liten pepparkakshälsning från mina barn! Japp, de har dekorerat själva med sina favorit-toppings.

Tre julbelysningstrender 2018

  • Strömsnåla och resurseffektiva lamptyper
  • Storytelling – att berätta en saga med ljus
  • Back to basic – enkel stämningsfull julbelysning
  • Nyhet – app-styrda ljusslingor i LED

Ha nu en riktigt skön jul! Själva ska vi ta tag i vårt vardagsrum som äntligen börjar ta form. Väntar med spänning in vår nya soffa och matta…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar