Renoveringsresan: Varde Ljus!

Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Att bo i hus har många fördelar men vinterns eviga snöskottning är inte en sådan och i år bestämde vi oss för att bocka av ännu en punkt på önskelistan. En carport. Enklaste möjliga var vår plan och bilden vi hittade som ”mall” var exakt så enkel som vi önskade:

Virket beställde vi hem till huset och sen var det bara att sätta igång. Ett bra tips är att faktiskt inte ha väggar då det kan bildas rost på bilarna om det blir för varmt i ”garaget” mot klimatet utomhus. Vi tog också lite höjd i taket för att kunna ha en takbox upphängd där i framtiden.

Tada! Plats för båda våra bilar och så en ljusslinga på det. ALLTID en ljusslinga, så många som möjligt precis över allt nu när mörkrets tid råder.

Och apropå ljusslingor så kan jag meddela att vi här i Sverige kör ”the American way” och fullkomligt går bananas i ljusslinge-pyntandet. I den amerikanska kulturen har det länge funnits ett fokus på extravaganta ljusdekorationer i hemmen runt jul och utvecklingen i Sverige visar att många inspireras från andra sidan atlanten. I flera bostadsområden runt om i landet har det startats belysningstävlingar som minst sagt engagerar.

Alltid härligt med inspiration och jag känner en stark längtan efter att på riktigt tokpynta vårt hus så här! Får bli nästa år dock… Nu har vi valt den mer lågmälda tonen och bara lyst upp försiktigt med slingor här och där. Vårt berg har Mikael hittat belysning till som, tillsammans med vår jätte-cypress som fått en flaggstångs-slinga över sig – verkligen gör trädgården jättefin. Att arbeta med punktbelysning är en glimrande rekommendation. Gör jättemycket nu när det är så mörkt.

Vi tog hjälp av de här händiga trädfällarna som hade de rätta ”verktygen” för att få slingan på plats. Nu sitter den så att vi kan hissa ner den om vi vill, eller ha den kvar året runt. Kanske blir ett flaggspel till sommaren, haha!

Vi valde den här belysningen till berget: Spotlight Lapis från Fredells. Finns i alla prisklasser men den här ligger endast på runt 500 kronor styck och hittills fungerar våra två mycket bra!

Inomhus är mina favoriter våra adventsljusstakar, jag har en i varje fönster på nedervåningen. Älskar att de tar plats och är riktigt höga. Jag har faktiskt inte sett dem i någon annan affär än den jag köpte mina i, El & Ljusbutiken här på Lidingö.

Tycker också mycket om vår metall-gran från Konstsmide. Känns inte som att vi behöver skövla ner friska träd i våra torra skogar som läget är nu. Doftar inte som en färsk, äkta gran men vi överlever det!

Avslutar med vinterns julbelysningstrender och en liten pepparkakshälsning från mina barn! Japp, de har dekorerat själva med sina favorit-toppings.

Tre julbelysningstrender 2018

  • Strömsnåla och resurseffektiva lamptyper
  • Storytelling – att berätta en saga med ljus
  • Back to basic – enkel stämningsfull julbelysning
  • Nyhet – app-styrda ljusslingor i LED

Ha nu en riktigt skön jul! Själva ska vi ta tag i vårt vardagsrum som äntligen börjar ta form. Väntar med spänning in vår nya soffa och matta…

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar