Renoveringsresan: Samlarens baksida

Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för det andra väger allting som tyngsta bly. Del tre i ”Smedjans renovering” bjuder på en resa i saksamlarens ömma fotspår.


Det har tagit några år att tömma smedjan på saker, det har varit viktigt för mig att dom skulle komma till användning. Jag har både sålt och gett bort saker men jag har också behållit mycket. Till exempel åkte en stor metallklippare till ett par som skulle ha den som prydnad i trädgården. Samma personer köpte också svarven. Den var min stora oro – vägde 2 ton och var gigantisk. De fick den för ett bra pris och maken åkte hem och byggde till på sitt garage för att få in den. Sen kom han tillbaka med två vänner, plockade isär den så mycket det gick och la den på två släpkärror.

Jag har sedan dess fått uppdatering hur det har gått för honom. Det senaste jag fick var en film som han lagt upp på Youtube där svarven fungerade hur bra som helst. Se här!

Mest poppis har fjäderhammaren varit, jag blev nerringd av folk som ville komma och hämta den på studs så den gick iväg snabbare än snabbast.

Ja ni, här har det sålts gasbehållare, fräs, slipstenar, klädskåp, metallsågar, smedjeverktyg av alla de slag, kullager och hundratals andra saker. 

 

Att få ut sakerna från smedjan har varit det svåraste, de är ju otroligt tunga men med fantasi och styrka har det mesta gått bra. Ett väldigt slit har det varit men det är verkligen roligt när smedjans gamla saker får nya, lyckliga ägare. 

Jag blev förvånad när en kille skulle hämta pallyftarna. Han tryckte in dem i en vanlig bil, jag förstår inte hur det gick till, inte var de rena heller.

En gång fick vi hjälp av en förbipasserande grävskopa, jag tror det var för fräsen. Ibland har man tur.

Men det har också funnits många saker som jag och andra inte vetat vad det är eller vad de är till för. En del har klurats ut längs vägen men denna denna som ni ser nedan har vi inte fått rätsida på. Ett av förslagen har varit något som metalltråd ska rullas på.

Några saker som jag har sparat är den tuffa Shellgrejen, som jag förmodar att det är olja i.

Sedan har jag sparat lite metallsaker som jag har gjort konst av i trädgården.

 

Jag har en kille som gör konst av skrot, han kommer lite då och då för att plocka grejer och jag ser mycket fram emot att se resultatet. Skruvstäd har jag haft åtskilliga i olika storlekar, från några centimeter till över en meter. Det har kommit folk från när och fjärran och köpt dem, men den största har jag gett en kompis så om jag får för stark längtan –  separationen från denna var väldigt tuff – då vet jag vart den bor! Samlare som jag är.

Här kan du läsa del 1 och del 2 i Renoveringsresan av smedjan!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar