Renoveringsresan: Samlarens baksida

Att få ordning i en gammal smedja är inte gjort i en handvändning. För det första är det svårt att slänga saker som kan komma till användning och för det andra väger allting som tyngsta bly. Del tre i ”Smedjans renovering” bjuder på en resa i saksamlarens ömma fotspår.

Det har tagit några år att tömma smedjan på saker, det har varit viktigt för mig att dom skulle komma till användning. Jag har både sålt och gett bort saker men jag har också behållit mycket. Till exempel åkte en stor metallklippare till ett par som skulle ha den som prydnad i trädgården. Samma personer köpte också svarven. Den var min stora oro – vägde 2 ton och var gigantisk. De fick den för ett bra pris och maken åkte hem och byggde till på sitt garage för att få in den. Sen kom han tillbaka med två vänner, plockade isär den så mycket det gick och la den på två släpkärror.

Jag har sedan dess fått uppdatering hur det har gått för honom. Det senaste jag fick var en film som han lagt upp på Youtube där svarven fungerade hur bra som helst. Se här!

Mest poppis har fjäderhammaren varit, jag blev nerringd av folk som ville komma och hämta den på studs så den gick iväg snabbare än snabbast.

Ja ni, här har det sålts gasbehållare, fräs, slipstenar, klädskåp, metallsågar, smedjeverktyg av alla de slag, kullager och hundratals andra saker. 

 

Att få ut sakerna från smedjan har varit det svåraste, de är ju otroligt tunga men med fantasi och styrka har det mesta gått bra. Ett väldigt slit har det varit men det är verkligen roligt när smedjans gamla saker får nya, lyckliga ägare. 

Jag blev förvånad när en kille skulle hämta pallyftarna. Han tryckte in dem i en vanlig bil, jag förstår inte hur det gick till, inte var de rena heller.

En gång fick vi hjälp av en förbipasserande grävskopa, jag tror det var för fräsen. Ibland har man tur.

Men det har också funnits många saker som jag och andra inte vetat vad det är eller vad de är till för. En del har klurats ut längs vägen men denna denna som ni ser nedan har vi inte fått rätsida på. Ett av förslagen har varit något som metalltråd ska rullas på.

Några saker som jag har sparat är den tuffa Shellgrejen, som jag förmodar att det är olja i.

Sedan har jag sparat lite metallsaker som jag har gjort konst av i trädgården.

 

Jag har en kille som gör konst av skrot, han kommer lite då och då för att plocka grejer och jag ser mycket fram emot att se resultatet. Skruvstäd har jag haft åtskilliga i olika storlekar, från några centimeter till över en meter. Det har kommit folk från när och fjärran och köpt dem, men den största har jag gett en kompis så om jag får för stark längtan –  separationen från denna var väldigt tuff – då vet jag vart den bor! Samlare som jag är.

Här kan du läsa del 1 och del 2 i Renoveringsresan av smedjan!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar