Renoveringsresan – Köket del ett

Dags för renovering av köket hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se förebilderna och läs mer om tankarna kring köksprojektet.


Det är så roligt nu för varje gång vi kommer till rucklet är det så mycket som händer! Vi har anlitat en firma här på Lidingö som sköter hela renoveringen och det är mellan 4 och 6 personer som jobbar med huset nästan varje dag. Jag hade nog inte riktigt förstått hur mycket det faktiskt krävs när man har köpt ett sådant här gammalt hus… Inte bara att måla om, slipa lite golv och täta något fönster. Nej, här pratar vi ALLT. Varenda vägg och vartenda tak har rivits och byggts upp på nytt. Jag är som en envis häxa när det kommer till att försöka spara, bevara och renovera det gamla som går. Absolut, man kan köpa en ny dörr för några hundralappar men jag vill inte ha en ny, tunn pappersdörr jag vill göra ordning de gamla dörrarna. Att renovera och bevara våra gamla, handblåsta fönster är också något jag kämpar för. Inte helt överens med våra snickare på alla punkter här.

Nu har vi kommit till köket och det är inte för inte rummet är husets hjärta. Det är hit man bjuder in gäster, här man umgås och det är liksom det här rummet som sätter husets ansikte utåt. Ett sovrum kan man stänga dörren till men köket är husets ”häng”.

Förutom läget, att huset ligger i det område vi vill bo i, föll jag för möjligheten att skapa ett socialt, öppet kök med access till såväl vardagsrum som altan. När vi började rita på vårt kök hade vi en bild klar för oss men sen när vi pratade med Vedum, den leverantör av kök vi valt, fick vi jättebra kontakt med deras köksarkitekt och hon ritade faktiskt om vårt kök totalt. Bytte plats på spisen och kylskåpen, fick oss att tänka om vilket blev otroligt bra. Ibland ser man saker lite väl ”kort” och utgår från husets gamla arkitektur och planering och här är det verkligen värt att ta in en annan person med kunskap innan man bestämmer sig helt.

Något jag tror kommer bli väldigt bra är att vi tar fram det gamla trätaket på nedervåningen i kök och vardagsrum och målar det vitt. Kommer ge karaktär och liv och personligen älskar jag att det är just originaltaket vi kan fixa i ordning. Får rysningar av blotta tanken på att sätta gipsskivor över dessa fina, gamla bärder…

Så här ser det ut nu.

Då vi har bergvärme har vi valt att lägga in vattenburen golvvärme i köket samt i hallen. I vardagsrummet behåller vi originalparketten men den var tyvärr inte kvar under den gamla plastmattan i hallen och i det gamla köket. På väggarna har vi en ljusgrå kulör från Flügger Färg, den enda de har som är helt bruten bara med vitt och svart. Vill inte ha några blå eller röda brytningar utan just den här gråa där vitt möter svart. Snyggt ihop med vårt vita trätak och det grå stengolvet som snart ska läggas in.

För att skapa rymd har vi tagit bort en vägg till den gamla jungfrukammaren och även öppnat upp mera i taket mellan köket och vardagsrummet. Så fint med den gamla öppna spisen i mitten och att man kan ”gå runt” på hela vår lilla undervåning.

Köket äntligen valt! 

Det var inte helt lätt att välja vilket kök vi skulle ha men när vi åkte ut till Vedums showroom i Uppsala föll vi båda två för deras lucka modell ”Varmgrå Alice”. Vi kommer ha beslagen i mässing med svart eller brunt läder.

Vi valde att göra en lång köksbänk där Mikael äntligen får sin köksdröm uppfylld. En spishäll i storlek 90 cm, som i ett riktigt kockkök! Jag tycker om att blanda hårdare material som sten med mjukare som vår bänkskiva i mörkt trä. Bänken är fortfarande inpackad här men det kommer bli supersnyggt och lite hemtrevligt ombonat som jag vill ha det. Inte bara vitt och hårt med sten, sten och mera sten.

Vi har valt vitvaror från Siemens vilka vi hade i vårt gamla kök och som har visat sig både leverera i kvalitet, funktion och snygg design.

Då jag arbetar med inredning och gör en hel del fina reportage bland annat om kök har jag frågat alla jag kommit åt om vad de är mest, respektive minst nöjda med i sina kök.

Det här är de tips jag har tagit fasta på: 

  • Att ha två kyl- och frysar side by side som man öppnar från mitten där kylarna är ovan och frysarna under. Det är ändå kylarna man öppnar mest och då bör de sitta i den mest bekväma höjden.
  • Att inte snåla på eluttag utan fullkomligt gödsla med dessa. Vi har valt Renova från Schneider Electric för den snygga retro-stilen.
  • Att ha en så generöst tilltagen köksö som rummet tillåter, med förvaring i samt utrymme för att även sitta.
  • Att installera el även inuti lådor – här kommer vi ha en el-station med uttag i köksön för iPads och mobiler.

Det är ju det som är det lite speciella i vårt fall, att vi inte haft något val när det kommer till att renovera lite ”pö om pö” utan här var det bara all in på en gång. Mycket kostsamt men på plussidan givetvis att vi nu på riktigt fått göra det kök som vi verkligen vill ha. Snart så…. Blir så otroligt fint!

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar