Det här ska du inte rengöra med ättika!

Ättika har fått ett riktigt uppsving och ses numera som ett riktigt mirakelmedel när det kommer till rengöring och husmorstips. Men det finns fyra saker i hemmet som inte tål vätskan.

Helt vanlig ättika är lösningen på många problem. Den är perfekt att använda när kylskåpet behöver rengöras noggrant och när papperskorgen luktar.

Tänk på att det finns olika sorter ättika och ättiksprit innan du börjar städa, vissa är mer frätande än andra. Läs gärna vår guide: Ättika – vilken sort till vad?

Men tyvärr kan du inte rengöra allting med ättika! Det här ska du under inga omständigheter rengöra med ättika: 

1. Trägolv

Trägolv ska inte rengöras med ättika, speciellt inte ytbehandlade golv. Syran i ättikan kan lösa upp golvytan, så att glansen försvinner.

2. Granit och marmor

Syran i ättika kan skada naturliga stenar som granit och marmor. Det tränger in i ytan och kan orsaka fläckar. Använd mild tvål och ljummet vatten istället för ättika när du rengör din köksbänk. 

3. Tvättmaskiner och diskmaskiner

Ättika nämns ofta som mjukgörare i tvättmaskinen och som avkalkningsmedel i diskmaskinen. Men se upp, ättikan kan orsaka skador på gummilisterna. Försök därför att inte spilla ut ättikan och var extra försiktig när du häller ner vätskan i facken. 

4. Bra köksknivar

Rostfria knivar kan skadas av ättika och det finns ingen anledning att använda vätskan för att rengöra dessa köksredskap. Varmvatten och diskmedel är den bästa lösningen här.

Källa: Idenyt.dk


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar