Så rengör du dina smutsiga silikonfogar

Silikonfogar blir snabbt smutsiga och mörka, och du känner garanterat till hur svårt det kan vara att rengöra dem. Men med dessa knep kan du enkelt få dem strålande vita igen.


Läs också: Gör INTE rent det här med papper! 

Silikonfogar används för att skydda mot fuktskador i bland annat badrum och kök, men de blir snabbt smutsiga och mörka, eftersom den oljiga beläggningen drar till sig smuts. Så här löser du problemet!

 

Avgör vilken smuts du har

Börja med att syna vilken färg det är på fläckarna. För att du ska kunna rengöra fogarna effektivt måste du nämligen veta vilken typ av smuts du har att göra med. 

  • Vita fläckar beror förmodligen på kalkavlagringar från vatten.

  • Röda och brunaktiga fläckar beror på ockra eller järn som har lagt sig på dem. 

  • Svarta eller blåaktiga fogar beror på alger eller mikroorganismer. 

  • Svarta fläckar på fogarna beror vanligtvis på mögel. 

 

 

Så här rengör du

När det gäller smutsiga silikonfogar som inte orsakas av mögel, kan du börja med att rengöra dem med en svamp eller långhårig nagelborste och vanligt universalrengöringsmedel eller diskmedel. Gör sedan en vinägerblandning med en del vatten och fyra delar vinäger och rengör fogarna med detta. Torka slutligen fogarna med en ren våt trasa.

Har dina silikonfogar mögelangrepp måste andra metoder användas. Du behöver ett svampdödande desinfektionsmedel som Rodalon eller ProtoxHysan. Du bör hålla dig borta från klor eftersom det är dåligt för inomhusklimatet, precis som du för mijöns skull inte ska hälla svampdödande medel direkt i avloppet. 

En mer kortsiktig lösning är att ge dina fogar en uppfräschning och den ljusa färgen åter med hjälp av en fogpenna, som också skyddar mot mögel. Det är dock inte optimalt att använda en fogpenna på fogar som redan har påverkats av mögel.

Läs också: Därför ska du spara pastavattnet! 

 

Skydda mot ny smuts

När du har rengjort dina silikonfogar kommer du antagligen märka att de snabbt blir smutsiga igen. Det går att göra något åt! Detta gäller dock inte fogar i våtrum. Efter rengöring enligt ovan, stryk fogen med självhäftande grundfärg. När det är torrt, lackera fogarna med ett tunt lager av klarlack, då har de inte längre den klibbiga, feta ytan som drar till sig smuts.

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

 

Byt ut fogarna

Är dina fogar så slitna att den enda utvägen är att ersätta dem behöver du inte förtvivla. Det är inte alls så besvärligt som det kanske låter. De flesta silikonfogar bör också bytas ut vart femte år.

Hur man byter silikonfogar i våtrum – allt du behöver är:

  • Silikon – kom ihåg att det måste vara anti-mögelbehandlat sanitetssilikon i våtrum.
  • Hobbykniv
  • Målartejp

Gör så här: 

1. Skär i båda sidor av den gamla fogen och ta bort den med en spatel.

2. Applicera maskeringstejp på varje sida och applicera den nya fogen.

3. Släta ut fogen med ett vått finger eller fogpinne och ta sedan bort maskeringstejpen.

4. Låt skarven härda.

Läs också: Fixa rinnande toalett

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar