Så rengör du dina smutsiga silikonfogar

Silikonfogar blir snabbt smutsiga och mörka, och du känner garanterat till hur svårt det kan vara att rengöra dem. Men med dessa knep kan du enkelt få dem strålande vita igen.

Läs också: Gör INTE rent det här med papper! 

Silikonfogar används för att skydda mot fuktskador i bland annat badrum och kök, men de blir snabbt smutsiga och mörka, eftersom den oljiga beläggningen drar till sig smuts. Så här löser du problemet!

 

Avgör vilken smuts du har

Börja med att syna vilken färg det är på fläckarna. För att du ska kunna rengöra fogarna effektivt måste du nämligen veta vilken typ av smuts du har att göra med. 

  • Vita fläckar beror förmodligen på kalkavlagringar från vatten.

  • Röda och brunaktiga fläckar beror på ockra eller järn som har lagt sig på dem. 

  • Svarta eller blåaktiga fogar beror på alger eller mikroorganismer. 

  • Svarta fläckar på fogarna beror vanligtvis på mögel. 

 

 

Så här rengör du

När det gäller smutsiga silikonfogar som inte orsakas av mögel, kan du börja med att rengöra dem med en svamp eller långhårig nagelborste och vanligt universalrengöringsmedel eller diskmedel. Gör sedan en vinägerblandning med en del vatten och fyra delar vinäger och rengör fogarna med detta. Torka slutligen fogarna med en ren våt trasa.

Har dina silikonfogar mögelangrepp måste andra metoder användas. Du behöver ett svampdödande desinfektionsmedel som Rodalon eller ProtoxHysan. Du bör hålla dig borta från klor eftersom det är dåligt för inomhusklimatet, precis som du för mijöns skull inte ska hälla svampdödande medel direkt i avloppet. 

En mer kortsiktig lösning är att ge dina fogar en uppfräschning och den ljusa färgen åter med hjälp av en fogpenna, som också skyddar mot mögel. Det är dock inte optimalt att använda en fogpenna på fogar som redan har påverkats av mögel.

 

Läs också: Därför ska du spara pastavattnet! 

 

Skydda mot ny smuts

När du har rengjort dina silikonfogar kommer du antagligen märka att de snabbt blir smutsiga igen. Det går att göra något åt! Detta gäller dock inte fogar i våtrum. Efter rengöring enligt ovan, stryk fogen med självhäftande grundfärg. När det är torrt, lackera fogarna med ett tunt lager av klarlack, då har de inte längre den klibbiga, feta ytan som drar till sig smuts.

 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

 

 

Byt ut fogarna

Är dina fogar så slitna att den enda utvägen är att ersätta dem behöver du inte förtvivla. Det är inte alls så besvärligt som det kanske låter. De flesta silikonfogar bör också bytas ut vart femte år.

Hur man byter silikonfogar i våtrum – allt du behöver är:

  • Silikon – kom ihåg att det måste vara anti-mögelbehandlat sanitetssilikon i våtrum.
  • Hobbykniv
  • Målartejp

Gör så här: 

1. Skär i båda sidor av den gamla fogen och ta bort den med en spatel.

2. Applicera maskeringstejp på varje sida och applicera den nya fogen.

3. Släta ut fogen med ett vått finger eller fogpinne och ta sedan bort maskeringstejpen.

4. Låt skarven härda.

 

Läs också: Fixa rinnande toalett

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar