Wow! 5 otippade sätt att använda diskmaskinstabletter!

Diskmaskinstabletter är inte bara användbara i diskmaskinen. Faktum är att den lilla klumpen kan göra underverk för både toaletter och soptunnor. Spana in de här tipsen!
diskmaskinstabletter

Diskmaskinstabletter är väldigt effektiva smutslösare – och det gäller inte bara i diskmaskinen. Här är fem sätt att använda tabletterna som du kanske inte visste om: 

1. Ta bort streck och märken

Genom att lösa upp en diskmaskinstablett i 3,5 liter varmt vatten får du en blandning som enkelt tar bort oönskade blyerts- och kritstreck, och märken från möbler och skor, på golv och väggar. Använd bara en svamp för att svepa bort strecken med. Var försiktig på känsliga underlag.

2. Skinande rent badkar

Du kan göra ditt badkar eller jacuzzi gnistrande rent om du lägger en diskmaskinstablett i det vattenfyllda badkaret. Om du har en jacuzzi kan du slå på bubblorna och låta dem göra det hårda arbetet. Har du ett vanligt badkar måste du skrubba insidan själv med en skursvamp (med vit nylon).

3. Fräsch toalettstol

Lägg en disktablett i toaletten och låt den lösas upp. När det är upplöst, sätt på gummihandskarna och börja skrubba med toaborsten. Sen blir toan så gott som ny igen!

4. Ren soptunna

Vill du ha en luktfri och ren soptunna kan du nog gissa vad du ska göra. Lägg en diskmaskinstablett i den tomma behållaren och fyll med vatten. Låt stå i 30 minuter och skrubba med en diskborste om det ser ut att behövas. Töm sedan ut smutsvattnet. Tänk på att du inte får hälla det i rabatten, eftersom diskmedlet kan förorena grundvattnet, utan bär istället in det med hink och töm i avloppsbrunnen.

5. Gör bakplåtarna rena igen

Om bakplåtarna har ingrodda matrester och fettfläckar kan disktabletterna hjälpa dig. Fyll plåtarna med hett vatten och tillsätt en tablett per plåt. Låt stå över natten. Nästa dag har all smuts lossnat och du kan enkelt rengöra dem.

Källa: Wondermomwannabe.com, Elon

Läs också: Robotdammsugare – så lyckas du med den lilla städhjälpen

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar