Bo i tiny house – så fungerar det!

Att bo litet, och leva mer på mindre, är en växande trend. Så säg hejdå till bolånet och flytta till ett tiny house istället. Så här går det till!

Bostadsbristen är stor och villapriserna dyrare än någonsin. Nu väljer allt fler att flytta till ett litet hus, eller ”tiny house” som det också kallas. Men hur fungerar det egentligen? Vi ställde några frågor till tiny house-tillverkarna Fabian Bräuer på Treesign och Manuel Kohout på Vagabond haven.

Foto: Treesign

6 frågor och svar om tiny houses!

Vad är ett tiny house?

Det är ett litet hus för den som vill bo på mindre yta och få lägre boendekostnader. Det kan stå på mark, på en flyttbar vagn med hjul, eller till och med flyta runt på en flotte!

Begreppet tiny house, eller tiny home, kommer från USA, där många började söka ett alternativt sätt att leva och flytta till mindre hus på 1970-talet. Sedan dess har småhusrörelsen vuxit kraftigt, med drivkrafter som att jobba mindre, ha färre ägodelar och bli mer självförsörjande, samt att ha ett mer flexibelt, och mobilt boende.

Vilka användningsområden finns det? 

Det finns många sätt att använda ett tiny house. Isolerar man det, och skaffar en uppvärmningslösning, till exempel en luftvärmepump eller kamin, kan man använda det som året runt-boende. Men det är också ett bra alternativ om du till exempel vill skaffa en sommarstuga i naturnära miljö, eller ha ett litet kontor eller hus för uthyrning på din tomt. Fördelen med att ha ett flyttbart hus är bland annat att du kan ta det med dig om du får jobb på en annan ort, och sälja det vidare när du inte längre behöver det.

Foto: Treesign

Hur stort kan ett tiny house vara?

Det finns inga exakta mått, det kan vara nästan hur litet som helst, men brukar vanligen inte vara större än 30 kvm. Om du vill kunna transportera det utan särskilt tillstånd inom Sverige, är det dock viktigt att hela ekipaget är max 3,1 meter brett och 4,5 meter högt. Bygger man ett mobilt tiny house på hjul är det också viktigt att husets tyngd är anpassad till fordonets högsta tillåtna släpvagnsvikt. Ett hus som väger högst 3,5 ton kan du dra bakom bilen i 80 km/h, men då behöver du minst ha ett BE-körkort, och en extra kraftfull bil.

Var får man ställa sitt lilla hus?

Innan du flyttar ditt tiny house till en viss plats behöver du ha tillåtelse av markägaren och stämma av vad som gäller med kommunen. Att hyra mark av en bonde eller privatperson är vanligt, och vissa campingplatser tillåter även tiny houses. På sin egen tomt kan man bygga ett attefallshus på max 30 kvm utan att det kräver bygglov, men en anmälan behöver göras till byggnadsnämnden. Om ditt tiny house inte kan klassas som ett attefallshus behöver du söka bygglov.   

tiny house
Foto: Vagabond Haven

Hur fungerar det med vatten, el och toalett?

Har man inte tillgång till vatten, elnät och avlopp på platsen finns det flera olika alternativ. De som vill leva ”off grid”, det vill säga utan vatten- och elanslutning, har ofta en vattentank och hämtar vatten med hjälp av bilen, och använder solceller. Det är också vanligt med förbränningstoalett eller utedass.

Vad kostar ett tiny house?

Det beror på vilken storlek och standard man vill ha och hur mycket man kan bygga själv. Allt fler svenska företag specialiserar sig på att bygga attefallshus, och tiny houses på hjul, både som halvfabrikat och helinredda kundanpassade lösningar. Ett oinrett hus på hjul går att köpa från runt 90 000 kronor och uppåt medan ett helinrett hus landar någonstans mellan 500 000 och en miljon, beroende på materialval och utrustning.
Att bara köpa ett underrede med hjul till ett tiny house kostar mellan 50 000 och 100 000 kronor, och ungefär lika mycket är priset för solceller till taket.

Läs också: Husdrömmar – 7 attefallshus som väcker habegär!

tiny house
Foto: Vagabond Haven

Bo litet – här är bästa tipsen!

Här är tiny house-tillverkarnas bästa tips till dig som funderar på att bo smått:

1. Fundera kring dina behov. Tänk över vad som är viktigt i ditt liv och vilka ägodelar du inte kan vara utan, och anpassa ditt tiny house efter det. 

2. Hitta en tomt. Undersök vilka möjligheter som finns gällande uppställningsplatsen. Det kan ta tid att hitta en lämplig tomt. 

3. Vatten och el. Att hitta en tomt med tillgång till vatten och el underlättar mycket. Även om du kan använda solceller under sommarhalvåret, är det mer miljövänligt att använda grön el på vintern än en generator. 

4. Planera för framtiden. Tänk på att din livssituation kan komma att ändras framöver, om du till exempel träffar en partner och skaffar barn, och vilken kapacitet ditt tiny house bör ha för det. 

Tiny house-inspiration!

På youtube finns det hur mycket tiny house-inspiration som helst! Spana till exempel in serien Living Big in a Tiny House

Läs också: Så tjänar du pengar på ditt attefallshus


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar