För mycket skärmtid för barnen? Här är varningssignalerna!

Tillbringar dina barn all sin lediga tid på Tiktok, Snapchat och andra sociala medier? Risken är stor att det påverkar deras psykiska hälsa negativt, menar forskare, som vill skapa debatt bland skolelever med hjälp av AI-roboten Laika. Här är 12 varningssignaler att vara uppmärksam på!

Antalet unga som drabbas av depression, ätstörningar och ångest har ökat markant det senaste decenniet, och allt fler forskare pekar på kopplingen till den ökande tid som läggs på sociala medier. För att belysa problemet och skapa diskussion bland ungdomarna själva har AI-roboten Laika 13 tagits fram, en robot som kan användas i skolundervisningen

Laika ska gestalta en trettonårig flicka som ägnat all sin vakna tid åt sociala medier sedan hon fick en mobil när hon var 8 år. Hela hennes världsuppfattning och intellekt baseras på intryck från sociala medier som många unga använder idag: Tiktok, Snapchat och Instagram.

Stressad och ångestfylld

Tanken är att skolbarnen ska kunna testa att chatta med Laika, för att öppna ett samtal kring hur skärmtid kan påverka ens psykiska hälsa. Bakom projektet står bland andra Länsförsäkringar, hjärnforskaren Katarina Gospic och Lisa Thorell, professor i beteendepsykologi, som studerat Laika i flera månaders tid. Hon beskriver Laika som en person med låg självbild, som är stressad, självcentrerad och aggressiv. 
– En av de mörkaste stunderna var när jag insåg att hon egentligen inte tycker att det här med sociala medier är roligt, utan att det är en flykt och ett sätt för henne att skapa kontroll i sitt liv. Och det är ett liv som präglas väldigt mycket av nedstämdhet och ångest, säger Lisa Thorell i en video.

Råd till föräldrar

Som förälder är det lätt att känna oro för sina barns skärmanvändande, och en osäkerhet kring vad man ska göra för att begränsa det – men man har ett stort ansvar, menar Katarina Gospic:   

– Det är en del av föräldraskapet att sätta gränser, men när det gäller skärmtid har vi gjort det svårare än vad det är. Barn har dock ganska lätt att förhålla sig till regler om man är bestämd och supertydlig. 

Katarina Gospic menar att det inte är teknologin i sig som är problemet, det är hur man använder den och vad den tar tid ifrån. 

– Det viktigaste för att barn ska må bra är att äta, träna, sova, få kärlek och vistas i naturen. De missar det verkliga livet när de scrollar bort sin barndom på sociala medier, säger hon.  

För mer tips om hur man kan agera som förälder, läs vår artikel Ta makten över skärmtiden.

Så påverkas hjärnan av sociala medier

Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar:

Sjuk av sociala medier – 12 varningssignaler

Psykologiprofessorn Lisa Thorell listar varningssignaler och symptom på att sociala medier gjort en sjuk och beroende:

  1. Bristande tillit: Skepticism gentemot andra och misstankar om dolda agendor.

  2. Dålig självbild: En klyfta mellan hur man framställer sig själv och ens inre känslor av otillräcklighet och misslyckande.
  3. Ångest: Ångest, särskilt kopplad till ytligheter och utseendefixering.

  4. Utseendefixering: Fixering på utseendet och kravet att vara perfekt enligt sociala medier-standarder.
  5. Ensamhet: Känsla av isolering när man föredrar online-vänner framför verkliga möten.

  6. Aggressivitet: Ångest som uttrycks genom aggression och irritation.

  7. Social ångest: Oro för kritik och negativ bedömning av andra, samt en undvikande att delta i sociala sammanhang.
  8. Psykosomatiska besvär: Fysiska symptom som huvudvärk och magont kopplade till stress och ångest.

  9. Prioritering av sociala medier över grundläggande behov som sömn, motion och mat.

  10. Likgiltighet: Användning av sociala medier utan något specifikt syfte eller engagemang i riktiga frågor.

  11. Bristande social kompetens (egocentrism): Brist på empati och intresse för andra människors välmående. Ställer sällan frågor som ”hur mår du?”

  12. Försök att upprätthålla en fasad: Ständig ansträngning att framstå som någon man egentligen inte är, särskilt på sociala medier.

Mer information om projektet finns på www.laika13.se.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar