Sant och falskt om solens strålar

Solen och dess strålar har vi mycket att tacka för, vår existens till exempel, men de kan även göra oss en hel del skada. Därför ska vi nu se till att få lite klarhet i soldiset.

skydd från solens strålar

Solen är under sommartid lika stark kl 11 som kl 13

Falskt

Solen är som starkast kring kl 13 på dagen (vintertid kl 12), då solen står som allra högst. Då är risken att bränna sig som störst, och saknar du klocka är ett smart knep att titta på din skugga: är den kort är solen stark och är den lång, ja – då är den mindre stark.

När solen är som starkast ska man av hälsoskäl undvika strålning, därför brukar man rådas att hålla sig undan solen mellan cirka 11–15. 

En vanlig missuppfattning som kan få oönskade effekter är att en molntäckt himmel innebär att solen inte är stark, men faktum är att upp till 80% av solens UV-strålar kan tränga sig genom.

Läs också: Bästa budgetsemestern! 49 somriga tips

Solkräm är det bästa sättet att skydda sig mot solen

Falskt

Sanningen är att klädesplagg är det bästa sättet att skydda sig mot solen, och ju mer löst sittande plagget är och ju tätare tyget är – desto bättre solskydd får du.

En anledning till att exempelvis en tröja kan vara bättre och säkrare än solskyddsmedel med SPF 15-20 är enligt Strålsäkerhetsmyndigheten att de flesta endast använder 20–50 procentav rekommenderad mängd. Svettning och bad gör också att solskyddsmedlet försvinner och sköljs bort under dagen. Du behöver därför fylla på med nytt flera gånger.

viktigt med solglasögon
Se till att skydda ögonen mot solens starka strålar.

Solglasögon – viktigt även på våren

Sant

Idag vet man att flera ögonsjukdomar påskyndas och förvärras av UV-strålar, men många tänker inte på att skydda sina ögon. UV-strålar ökar risken för bland annat grå starr, och det blå ljuset från solen kan skada den gula fläcken i näthinnan.

Man bör vara rädd om sina ögon även under vinterhalvåret, då solen står lägre och mer direkt solljus når in i ögonen. Är man dessutom i skidbacken, ja, då reflekterar snön också extra ljus in i dina ögon. Samma gäller på sjön eller på stranden, då vattnet reflekterar solljuset.

Solglasögon bör vara CE-märkta, då intygar tillverkaren att produkten uppfyller de huvudsakliga hälso- och säkerhetskraven.

Enligt europeisk standard är solglasögon indelade i fem filterkategorier: 0–4, där de som släpper in mest ljus är kategori 0, och de som släpper in minst ljus är kategori 4 – och de är så pass mörka att de ej bör bäras vid bilkörning. Rekommenderat är filterkategori 3, då får du dels ett bra skydd och dels går de att använda när du kör bil.

Dagsljuset ger dig tillräckligt med D-vitamin

Falskt

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är det individuellt hur mycket man behöver vistas i solen för att bilda D-vitamin, som är nödvändigt för att bland annat skelett och tänder ska fungera normalt. De påpekar att vi i Norden är ännu mer beroende av att få i oss D-vitamin via kosten under vinterhalvåret, då vi inte kan producera tillräckligt med vitamin D via solen den perioden.

Hänga kläder på tork i solen – ett genidrag  

Falskt

Även om kläderna blir torra, så riskerar de att blekas. Häng därför inte upp kläder du är rädd om för att soltorka. Solen bleker framför allt blå och röda plagg, de absorberar nämligen extra mycket UV-strålning. Tygets molekyler bryts då ner och därefter reflekterar de inte ljuset på samma sätt som tidigare, och vi upplever det som att färgerna bleknat. En vanlig missuppfattning är att svart skulle vara den färg som bleks mest – men så är inte fallet!

Dagsljus på morgonen ger bättre sömn

Sant

En av de enklaste sakerna du kan göra för att få en bättre nattsömn är att tidigt på morgonen gå ut en stund i dagsljuset. Solens strålar hjälper nämligen till att stimulera din inre klocka, som reglerar dygnsrytmen.

Källor: Råd & Rön, Sankt Eriks Ögonsjukhus, Strålsäkerhetsmyndigheten, Illustrerad vetenskap, Livsmedelsverket, SVT, internetmedicin.se

Läs också: Så kan du som villaägare nyttja solens strålar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar