Fortsatt nedåt för villapriser – så mycket kostar en villa i olika delar av landet

Priserna på villor i landet fortsatte att sjunka mellan augusti och oktober. Men det skiljer sig mycket mellan länen i landet, visar den senaste sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.

sjunkande villapriser

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad statistik för försäljning av bostadsrätter, villor och fritidshus i landet. Och siffrorna för oktober visar en fortsatt nedgång för både villor och fritidshus. 

I Storgöteborg och Stormalmö var priserna oförändrade under just oktober månad men mellan augusti och oktober har priserna gått ner med en procent i Storgöteborg. I Storstockholm och riket utanför storstadsområdena, där närmare 70 procent av alla villaförsäljningar sker, minskade priserna med en procent under oktober månad. I Storstockholm har villapriserna gått ner två procent sedan augusti. 

Länet där priserna backat med 10 procent

Tittar man över hela året har priserna minskat med mellan -3 och -4 procent i storstadsområdena, men i riket ser vi större variationer, från -1 procent i Norrbotten till hela -10 procent i Blekinge. 

– Prisnedgången sedan toppnoteringen i mars/april förra året är 13 procent för villor, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef för Svensk Mäklarstatistik i en kommentar. 

Medelpriset för en villa i riket, baserat på den senaste månadens försäljningar, är 836 000 kronor. För Storstockholm ligger medelpriset på 6 953 000 kronor medan man i Storgöteborg får räkna med att betala i medel 5 404 000 kronor. I Stormalmö hamnade medelpriset i oktober på 5 167 000 kronor. 

För fritidshus så har priserna backat med 6 procent på ett år, och medelpriset för ett fritidshus i riket är 2 159 000, med stora variationer över landet. 

Närmar oss sannolikt räntetoppen

Joakim Lusensky, analys och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, säger i en kommentar att många mäklare rapporterar att marknaden känns piggare än förra hösten, trots ett högt utbud av villor. 

– Samtidigt är det fortfarande många säljare, framför allt där priserna är högre, som avvaktar om de inte får bud som motsvarar förväntningarna, säger Lusensky samtidigt som han konstaterar att vi sannolikt börjar närma oss räntetoppen.

Läs också: Köpa eller sälja hus på en skakig marknad


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar