Malin Persson: ”Mina idéer kan bli lite crazy”

Ett stenkast från havet bor Malin Persson i ett pampigt sekelskifteshus som hon renoverat med varsam hand. Trädgården fyller hon med dahlior, återbruk – och hattar!

Malin Persson

Love at first sight. Så kände programledaren Malin Persson när hon för första gången klev in i huset i Limhamn som mäklaren beskrivit som ett totalt renoveringsobjekt. 

– Det var så magiskt, både jag och min exman sa att det här kan bli något!

För visst hade huset som Malmös hamnchef lät bygga åt sig själv 1909 något alldeles extra med sin trappgavel i 1600-talsstil och påkostade detaljer som blyinfattade fönster, fina trägolv och vackra stuckaturer. 


”Trots att trädgården innebär mycket fysiskt arbete så ger den mycket mental vila.”

– När vi köpte det blev vi de tredje ägarna. Damen som bodde här innan var 104 år när hon gick bort och hade bara gjort en liten renovering på 1960-talet, det var det enda. Så allting fanns kvar. Det var en guldgruva
för en person som jag som gillar att reno-vera äldre hus och få fram den gamla -skönheten, berättar hon.  

Efter att Malin avslutat en framgångsrik modellkarriär drev hon en bar ihop med sin dåvarande man i centrala Rom. Men när det tredje barnet föddes ville de byta storstadslivet mot det svenska lugnet. 

Malin, som från början är en hästtjej från den skånska myllan, ville ge barnen friheten att komma och gå som de vill, och för egen del kunde hon äntligen få den där frodiga gröna trädgården som hon drömt om i solgassande Italien. 

Läs också: Rickard Söderberg: ”Jag vill sitta i ett moln av väldoft.”

Relationen tog slut, men Malin bestämde sig för att bo kvar själv i huset med barnen, och kärleken till huset består. 

– Det är helt perfekt! Vi bor relativt centralt, med närhet till havet, och att få ha sin egen trädgård är väldigt lyxigt. Mitt hus är ett av de äldsta i Limhamn, som är väldigt lummigt med många gamla knotiga träd och blommande buskar.

Precis som iprogrammet Trädgårds-tider har hon fyllt trädgården med kreativa och charmiga återbruksprojekt. 

John (Taylor, programledarkollegan, reds anm.) är rolig, för han tycker att vissa av mina idéer är lite hittepå och säger ”nä, så kan man inte göra på riktigt”. Mina idéer kan bli lite ”crazy” och då är det bra att ha någon med båda fötterna på jorden som lägger in sitt veto. Men det är också kul att driva med det. Vi är en väldigt bra kombo, säger Malin.


Växthuset är Malins favoritplats i trädgården. 

I odlingsbäddar av återbrukat tegel mixar Malin  ätbart och blommor.

Ett av hennes senaste infall är ”follyn”, en liten ruin som hon murat upp, där hon har en liten pizzaugn. Runt omkring har hon planterat en syrenberså. 

– Här i skuggan är det väldigt mysigt att sitta när det är lite för varmt ute, säger Malin och sätter i gång ugnen. Dags för italiensk pizza med hemodlad squash och basilika!

Om Malin

Namn: Malin Persson.

Ålder: 44 år.

Aktuell: Är program-ledare för nya säsongen av Trädgårdstider i SVT, och boken Systrarna Perssons högtider & vardagsfest.  

Bor: I Limhamn i Malmö.

Familj: Barnen Thiago, 17, Milo, 15, och Theo, 12. Pojkvännen Gustav (särbo) som har två barn.

Visa mer
Visa mindre

Solmogna tomater och gurka, och snart även vindruvor, kan hon gå och hämta i sitt nya växthus, som har blivit den absoluta favoritplatsen. Men här ligger inte fokus på odling, utan på avkoppling. 

– Jag går dit och fixar lite och vattnar. Sen lägger jag mig gärna i dagsängen och lyssnar på en podd eller läser en bok. Därinne tycker jag att det är väldigt skönt, speciellt tidiga morgnar och sena kvällar. 

Hållbart i trädgården – Malin tipsar

• Värna om bin och andra pollinatörer. Välj växter som är bra för dem och behåll vissa områden i trädgården lite vilda. Klipp häcken först efter att den har blommat över.

• Anlägg en bra kompost. Då slipper du köpa jord och undviker transporter och skadliga ämnen som kan finnas i gödslet. 

• Använd gräsklipp och guldvatten för att gödsla med i dina bäddar. Blanda 1 del urin med 10 delar vatten, det är supergödning till bladgrönt! 

• Håll utkik på loppisar och Blocket efter odlingskärl och gamla trädgårdsmöbler, de är alltid vackrast.

Visa mer
Visa mindre

Här finns en stor arbetsbänk med mycket förvaring som Malin ropade hem på auktion och väggarna pryds av stråhattar, som hon gärna har på sig i trädgården.  

– Trots att jag älskar att påta i jorden så vill jag ha välmanikyrerade naglar, så jag har på mig ett par schysta läderhandskar. Sen tycker jag om att ha snickarbyxor och ett litet hölster, där jag kan ha allting jag behöver, som sekatör och mobil. Annars är det ganska mycket rutiga flanellskjortor, röda läppar och boots. Det är väl min stil. 

Malins lust för att fixa och göra fint började i stallet, där hon målade och pyntade. Sedan flyttade det in i hemmet.

– När jag kände mig lite klar med det så växte intresset ut i trädgården också. Det är inte helt olikt hur man skapar rum inomhus.

Till och med för Malin tryter inspirationen ibland, eller ”lågan” som hon kallar den.  

– Har jag varit för stressad kan jag känna att lågan slocknar lite. Då måste jag fylla på och göra något roligt, som att cykla ner till havet i solnedgången och ta ett dopp, eller bara vara hemma i trädgården, pula runt och njuta. Då brukar lusten komma tillbaka igen! 

Fixa trädgårdsfest À la Malin:

• Hitta en mysig plats och välj ett tema som sätter stilen. 

• Bygg ett enkelt bord och lägg fram långa trasmattor runt omkring på marken. 

• Satsa på yviga, stora dikesbuketter med blommor och ogräs. Det ska gärna kännas löst och ledigt.

• Belysningen är viktig för att skapa en magisk stämning. Häng lyktor eller ljus-
slingor i träden.

• Skippa att duka med papper eller plast! Det blir roligare om du lånar
eller köper lite udda porslin på loppis. Det ger ett fint brokigt intryck. Matcha hej vilt! 


Tegelruinen, ”follyn”, ger vindskydd och tillför gammaldags charm.

Malins 5 älsklingar i trädgården:

Dahlior. Jag har en lång härlig dahliarabatt och älskar att ta in blommorna. Jag gillar både ”dinner plates” som är stora och maffiga, och ”pom pom”-dahliorna som står väldigt länge i vas och är trevliga att binda buketter med. Bredden på sorter är roligt. 

Rosor. Gräddvita klängrosen ’Ilse Krohn’ är väldigt vacker liksom austin-rosen ’Queen of Sweden’ som är svagt rosa, skålformad och doftar väldigt gott. 

Taggfri björnbärsbuske. Den är uppskattad av alla barn och ger enorma mängder bär. Man kan bara stå vid den där solvarma väggen och plocka och plocka, äta hela frukosten där. 

Praktmagnolia. Jag har ett jättestort träd vid min terrass som är helt magiskt. Det är min trädgårds stolthet. När det blommar signalerar det att våren är i gång. Det brukar sammanfalla med min födelsedag i slutet av april. 

Luktärter. Jag odlar massor av olika sorter. De ger fantastiska buketter. Jag brukar sätta en liten bukett på mitt och barnens nattygsbord varje dag. Det är så ljuvligt när man vaknar och känner en liten doft. 

Malins smarta ogräsknep: Använd ogräset!

”Kirskål och nässlor är näringsrika  och bra att slänga i en smoothie på  morgonen tillsammans med äpplen. Nässlor brukar jag torka och göra nässelsalt av, som jag använder hela året i stället för vanligt salt vid spisen.  Mest för att det är nyttigt, det är  mycket järn i, men det blir  lite grön smak också”,  säger Malin.

Läs också: Lista: Det här kan du göra med allt ogräs!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar