Inred snyggt och billigt med loppisfynd – tänk så här!

Inredningsdesignern Martina Liljeroth inredde ett helt hus med loppisfynd – för bara 35 000 kronor. Spana in det fina resultatet!

Visst går det att inreda ett nytt hus med gamla möbler! Inredaren Martina Liljeroth antog utmaningen av hustillverkaren Derome bostad: att möblera ett av deras nya visningshus i Smultronlyckan i Varberg med enbart loppisfynd – och en budget på 35 000 kronor.

– Jag gick verkligen igång på projektet eftersom mitt största intresse är återbruk, säger Martina, som finkammade loppisar i både Varberg, Falkenberg och Kungsbacka i jakten på de bästa fynden.

Dessutom var hon på hugget på både Blocket och Facebook marketplace, där hon hittade många saker billigt – och en hel del gratis.

Martina klädde om sitsarna på de höga pallarna och målade det lilla väggskåpet och matbordet, som skänkes bort på Blocket, i en blå nyans.

Hur tänkte du när du valde stilen?

– Jag brukar alltid börja med att göra en moodboard med referensbilder för att hitta vilken stil jag vill ha, och vilka material och färger jag vill jobba med. Jag ville ha ett hem som tillät mycket färg- och mönsterkombinationer, men för att hålla ihop det valde jag att bygga ett koncept runt tre fokusfärger: ljusblå, roströd och grön, som alla kommer igen runtom i huset. Matbordsstolarna i ljus teak och skinn hittade jag tidigt och de fick också sätta prägel på stilen.

För att hålla ihop sin tavelvägg är det bra att välja tavlor i samma nyanser och med likande känsla i motiven, tipsar Martina. Lampan i hörnet hittade hon gratis och för att ge den en unik prägel lade hon på lera, spackel och färg – titta här!

Hur skapar man helhetskänslan?

– Det handlar mycket om att se potentialen i grejerna. Mycket av loppiskänslan kan man trolla bort genom att måla och klä om möblerna. Då får du samtidigt unika möbler och ett personligt hem, säger Martina.

Ovanför sängen satte Martina upp en väggdekoration gjord av en träram och veckat tyg som hon satte fast med häftpistol. Se hur här!

Vilka är de bästa loppisfynden enligt dig?

– Mattor och andra textilier. Det kan folk vara rädda för att köpa second hand, men de är enkla att fräscha upp med t ex en ångtvättsmaskin, som man kan hyra. Det använde jag både på mattan och soffan, som jag hittade för 1 500 kr. En fin ullpläd från Klippan har jag både tvättat, fryst och tagit bort nopporna på. Man kan hitta mycket bra tyger på loppis, t ex linnedukar – och sjukt fina tavlor, men ramarna kan förstöra helheten, så dem brukar jag måla om.

Soffbordet byggde Martina av en stomme av gips, gamla kakelplattor och en spillbit av en bänkskiva.

– På loppis kan man också hitta många fina gamla böcker. Tar man bort bokomslaget har de så vackra ryggar, som gör dem dekorativa att inreda med, tipsar Martina.

Barnrummet inreddes med bland annat en ommålad byrå och en gammal skolbänk.

Hur gjorde du för att hålla budgeten?

– Jag försökte göra smarta val. Jag budgeterade för varje rum och bestämde att något i varje rum kunde få vara en lite dyrare pryl som drog till sig uppmärksamheten. Till exempel den svarta fåtöljen i vardagsrummet som jag köpte för 2 800 kr i en vintagebutik.

Det här sidobordet var ett av många möbler som fräschades upp med ny färg.

Vilka är dina bästa köptips?

– På andrahandssajterna är det bra att vara snabb och säga att du kan komma direkt. De bästa grejerna försvinner fort. Här kan man också hitta en hel del som bortskänkes. I loppisbutikerna kan det ta ett tag att hitta guldkornen. Hittar du inget på första rundan, så prova att gå ett varv åt andra hållet, då kanske du upptäcker något nytt.

Läs också: 7 vanliga inredningsmissar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar