Välja och köpa soffa – en guide

Att köpa en ny soffa kan ge vardagsrummet ett ordentligt lyft, men hur ska du tänka när du ska välja soffa? Valet av soffans modell, material och kvalitet påverkas av många olika faktorer. Vi berättar för dig vad du bör tänka på när du ger dig ut i soffdjungeln.

Bild: Mio

Chess hörnsoffa, 15 995 kr.

Bild: BoConcept

Madison bäddsoffa, 24 605 kr.

Bild: Ikea

Kivik hörnsoffa, 9 990 kr.

Bild: Furniturebox

Howard Deluxe, 9 495 kr.

Bild: Bemz

Sofföverdrag Black/White (Marimekko), 7 699 kr.

Bild: Svenssons

Armilla hörnsoffa, 44 290 kr.

Bild: Em möbler

Dialog bädd/skinnsoffa, 12 995 kr.

Bild: Stalands

Boston 3-sits soffa, 9 015 kr.

Bild: Mio

Vegas 3-sits soffa, 7 495 kr.

Bild: Rum21

April soffa, 5 990 kr.

Välj soffa efter syfte och livssituation

Innan du köper en soffa är det viktigt att tänka på vilket syfte den ska fylla i ditt hem och i ditt liv. Ska det vara en finsoffa eller ska det vara en soffa att slappa i framför tv:n? Om du främst vill kunna ligga ned bekvämt ska du fundera över djupet. Om det känns viktigare att sitta bekvämt ska du fundera över sitthöjden. Valet mellan plymåer eller lösa ryggkuddar spelar också in. En del föredrar lösa kuddar för att lättare kunna lägga sig bekvämt för eftermiddagsluren.

Antalet familjemedlemmar spelar givetvis stor roll i valet av soffans storlek. Har du småbarn är det också en parameter att ta med i beräkningen. Då kanske en skinnsoffa är ett bättre alternativ än en ljus tygsoffa. Skinnsoffor är lätta att torka av och spillet sugs inte in och lämnar fläckar.

 

Olika sofftyper

Det finns olika typer av modeller på soffor, för olika typer av behov. Divansoffor är väldigt populära och finns i varierande storlekar och utföranden. Det går att hitta en modell till de flesta vardagsrum. U-soffan är en soffa med två divaner som ger ytterligare lite plats. Hörnsoffor är bra om ni är många i familjen eller om ni tycker om att bjuda hem folk. Det går att köpa hörnsoffor i både modern och mer traditionell stil. Det finns också hörnsoffor med divan. Bäddsoffor är jättebra om ni ofta har övernattande gäster.  En bäddsoffa kan också vara ett bra alternativ för dig som bor litet och inte får plats med både soffa och säng. Modulsoffor är bra för er som vill kunna anpassa och bygga ut soffan efter behov.

Soffans kvalitet

Om du ser ditt soffköp som en långvarig investering är det bättre att köpa en soffa av hög kvalitet. I slutänden kan det bli dyrare att köpa en billig soffa eftersom den slits snabbare och måste bytas ut. Prisvärd är adjektivet att leta efter.

Fråga efter uppmätta värden. De delar du bör ha i åtanke när du söker hög kvalitet är:

 • Stoppningen – Många soffor stoppas med kallskum eller polyeter. Hållbarheten på sittdynor, det vill säga innan dess att sittdynorna blivit nedsjunkna och insuttna, mäts i volymvikt. Stoppningen bör ha en volymvikt på 30-35 kilo för att soffan ska ha en bra livslängd.
 • Tyget – Martindale mäter tygets slitstyrka. Ju högre värde desto tåligare är tyget. Ett Martindale-värde på 15 000 – 25 000 är lämpligt för en soffa till hemmet. Pilling anger risken för att tyget ska få noppor. Motståndet redovisas på en skala mellan 1-5, ju högre desto bättre skydd mot noppor. Ljusäkthet är tygets förmåga att motstå solljus. Resultatet anges i en skala upp till 8, där 8 är det bästa resultatet för ljusäkthet.
 • Stommen – En rejäl stomme ger soffan en längre livslängd. Soffan ska kännas stabil och tung.

Soffa med avtagbar klädsel

Att köpa en soffa med avtagbar klädsel har många fördelar. Smuts och fläckar har en tendens att uppstå och då är det smidigt att kunna tvätta klädseln själv. Det är också ett bra tips för dig som gillar omväxling, men inte vill köpa en ny soffa varje gång du vill förnya vardagsrummet. Ett nytt överdrag till soffan kan göra underverk. På exempelvis happicovers.se och Bemz.com kan du hitta överdrag till Ikeas populäraste soffor, så som Ektorp och Karlstad. 


Kom ihåg soffbordet

När du ska köpa en ny soffa får du inte glömma bort ditt soffbord. Köper du en

u-soffa kanske inte ditt befintliga soffbord får plats mellan divanerna. Ett rektangulärt soffbord kanske inte passar så bra till en divansoffa och så vidare. Ett nytt soffbord kan därmed också bli en del av kostnadsberäkningen.

Checklista: 10 råd innan köper soffa 

 1. Fundera på hur soffan ska användas och av vilka. Fundera också på hur länge du planerar att använda soffan för att kunna avgöra kvalitetsbehovet.
 2. Har du småbarn eller själv tycker om att äta vid tv:n, överväg en skinnsoffa som alternativ. Om du föredrar tygsoffor, välj gärna en soffa med avtagbar klädsel och en mörkare färg.
 3. Tänk ut lämplig modell, storlek och vilken typ av kvalitet och material som passar dig.
 4. Mät utrymmet där du planerar att placera soffan för att säkerställa att den får plats på ett bra sätt. Tänk på marginaler också. Du vill kunna gå förbi soffan utan problem.
 5. Du kan också behöva mäta de utrymmen i bostaden där soffan ska bäras för att vara säker på att du får soffan till den uttänkta platsen.
 6. Börja din soffjakt med att kolla på soffor online. Kanske kan du fynda en begagnad soffa på Blocket eller genom auktion på Lauritz, Bukowskis Market eller Stockholms auktionsverk. Det finns också många nätbutiker som säljer nya soffor till bra priser. Att leta soffor online är också bra för inspirationen. Det kan ge dig en bra bild av vad du är ute efter om du ger dig ut i butiker.
 7. Om du är ute efter en kvalitetssoffa, var inte alltför impulsiv. Ta dig ut i butiker och provsitt, provligg och känn på lite olika soffor för att hitta din favorit.
 8. Ta hjälp av personalen. Berätta om dina önskemål så kan de guida dig ytterligare.
 9. Är du ute efter en soffa med lång livslängd, fråga efter uppmätta värden av martindale, pilling och ljusäkthet så att du vet att de håller en bra standard.
 10. Jämför dina favoriter på de viktiga delarna komfort, kvalitet, pris och design.

Så där, nu kan du ta ett välgrundat beslut!

Vi i villa tipsar dig


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar