En god och glutenfri hamburgare är enkel att göra själv och kan varieras oändligt. I stället för bröd använder du avokadohalvor, strösslar över lite linfrön och vips har du en nyttigare hamburgare som både stora som små gillar!
– Fyllningen kan varieras hur mycket som helst. Rödlök, saltgurka, tomat, skivad ost är några alternativ som fyllning, säger Vi i Villas Josefine Lemos, som också tipsar om att stötta upp hamburgaren ordentligt med en grillpinne, så att den står stabilt och inte faller isär.
Avokadoburgare med fetaost
Du behöver (till 4 st):
”Brödet”:
- 4 avokado
- Linfrön till topping (alt. sesamfrön)
Fyllning:
- Fetaost
- Skivad morot
- Sallad
- Skivad gurka
- Koriander
Hamburgaren:
- 600 gram köttfärs
- Salt
- Svartpeppar
- Cayennepeppar
Gör så här:
- Blanda köttfärs och kryddor i en bunke.
- Forma köttfärsen till små, platta och ovala biffar
- Stek biffarna i smör eller olja tills de får en fin yta och blir så genomstekta du vill ha dem.
- Dela avokadon på mitten och gröp ur de två halvorna.
- Skär av toppen av ena avokadohalvan som ska vara ”bottenbrödet” och placera avokadon på tallriken.
- Lägg på all fyllning försiktigt (lägg inte på mer fyllning än att hamburgaren fortfarande kan stå stabilt).
- Lägg försiktigt på andra avokadohalvan.
- Toppa med linfrön eller sesamfrön.
Tips!
Det är lite klurigt att få hamburgaren att stå stabilt eftersom avokadon är rund och hal. Ett tips är därför att skära av botten på avokadon så att den står stabilare på tallriken och orkar hålla allt innehåll. Det underlättar även om man formar köttfärsbiffarna så platta och ovala som möjligt, samt att vara något sparsam med fyllningen. För extra stöd kan du sticka ner en grillpinne i hamburgaren.
Vi i Villas Josefine Lemos, delar med sig av sitt bästa recept på avokadoburgare.