Ädelostfyllda dadlar med saltrostad mandel
(20 stycken)
Tid:
15 min.
Du behöver:
- 20 dadlar
- ca 140 g ädelost
- 10 saltrostade mandlar, halverade
Gör så här:
Salt och sött är gott till-sammans med glögg. Pilla ut kärnorna ur dadlarna. Skär osten i 20 bitar. Halvera mandlarna, gärna på längden. Lägg en bit ost i varje dadel. Toppa med en mandelhalva.
Vi pratar husliv med Carola, läs hela intervjun här!
Laxrulle med dillcrème
(Ca 15 skivor)
Tid:
15 min + minst 1 tim i frysen i plastfolie
Du behöver:
- 200 g kallrökt, skivad lax
- 4–5 skivor formbröd
- smör och olja till stekning
Fyllning:
- 200 g färskost, t ex philadelphia
- finrivet skal och saft av 1⁄2 citron
- 2 msk hackad dill
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Garnering:
- färsk dill
Gör så här:
Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål. Lägg ut laxskivorna, lite omlott, till en kvadrat på en rejäl bit plastfolie. Bred fyllningen på laxen, rulla försiktigt ihop till en tät rulle och slå in den i plastfolie. Tvinna/vrid ändarna på plasten så att rullen blir tät och fin. Lägg den i frysen i minst en timme så går den lätt att skära. Hit kan man förbereda.
Ta ut rullen ur frysen. Skär bort ändsnuttarna och dra bort plastfolien. Skär rullen i cirka 10–15 skivor. Stansa ut brödrundlar, ungefär lika stora som laxskivorna. Stek bröden frasiga i smör och olja. Låt svalna. Lägg en laxskiva på varje brödbit, låt laxen tina helt före servering. Garnera eventuellt med lite extra dill.
Recepten kommer från boken En godare jul (Max Ströms förlag), ca 250 kr.