Cevapcici – lättlagade favoritbiffar från Balkan

Cevapcici är smakrika järpar som kan stekas eller grillas. I det här middagstipset serveras de med goda tillbehör på Balkanvis.

Cevapcici är populära biffar i balkanländerna, och ingredienserna varierar lite beroende på var du befinner dig. Här är matbloggaren Diana Dontsovas favoritversion, serverade med de klassiska tillbehören rå lök, kajmak och pitabrödet lepinja.

Du behöver (25 stycken cevapcici):

1­ kg blandfärs (eller valfri färs)
3 vitlöksklyftor, pressade
1­ tsk paprikapulver
salt
svartpeppar

Klassiskt recept:
½ dl mineralvatten
½ tsk bikarbonat

Till servering: ‰
bröd
gul lök
rödlök
salladslök
yoghurt eller kajmak
citron

Gör så här:

1. Blanda färsen med vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. (För klassiska cevapcici, tillsätt även mineralvatten blandat med bikarbonat.)

2. Låt gärna färsen vila i kylen, minst en­ timme, forma den sedan till avlånga järpar.

3. Cevapcici ska stekas eller grillas i sitt eget fett på medelvärme. (De behöver inte träs på pinne.) Stek dem runt om i en torr panna utan olja.

4. Servera med bröd, hackad rå lök och yoghurt eller kajmak.

Receptet på cevapcici är hämtat ur boken ”Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet” av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Läs också: Friterad fetaost med ringlad honung

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar