Champagne är inte allt – prova Crémant

Gillar du bubblande viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om Crémant som ett prisvärt alternativ till Champagne och Prosecco som ligger i samma prisklass. 


Crémant framställs i Frankrike med den noggranna Champagnemetoden. Gott till det mesta – drink, fisk, skaldjur och vegetariskt.

Oui! Här är utvald Crémant från klassiska vinområden som Bourgogne, Loire och Alsace. Från 109 till 149 kronor.

1. James Bonds favorit har ett finger med i spelet

Langlois Crémant Brut. Nr 7404, Frankrike – Loire, 139 kronor.

Château-Langlois ägs av Bollinger som ju är James Bonds favoritchampagne.
Att framställa bubblande finviner har man i fingrarna. Langlois är en ambitiös Crémant som får mogna i hela 36 månader på flaska. Alla gillar toast skagen men att hitta ett vin till de olika smakerna är inte enkelt. Med Langlois Brut får du en perfekt partner till smakkombinationen löjrom, räkor, majonnäs och dill.

2. Vindrottningens egen Crémant i topp

Clotilde Davenne Brut. Nr 7725, Frankrike – Bourgogne, 149 kronor.

Clotilde Davenne är född bland vinrankorna i Champagne. Hon kallas Vindrottningen och framställer en champagnelik Crémant som bär hennes namn. Pinot noir och Chardonnay skördas för hand på vingårdarna i Chablis och Epineul. Istället för medelmåttig Champagne föredrar jag Clotildes eleganta och torra Crémant. Den är också nummer ett på topplistan med flest och högst betyg från tidningarna.

3. Prisvärd Crémant från hjärtat av Bourgogne

Geisweiler Crémant Brut. Nr 7685, Frankrike – Bourgogne, 119 kronor.

Unge Francois Geisweiler grundade sitt företag i byn Nuits-St-Georges 1804, belägen mitt i Bourgogne. Geisweiler är ett av de äldsta vinhusen i regionen och uppskattat för sin Crémant med den blå etiketten, Blue Royal. Vinet framställs enligt Méthode traditionelle på druvorna Pinot noir och Chardonnay. Resultatet är en frisk och fruktig Crémant med mycket prisvärda bubblor.

4. Sällsynta pärlor med årgång från Bourgogne

Louis Bouillot Cremant Millésimé Brut. Nr 77865, Frankrike – Bourgogne, 149 kronor.

Det finns inte bara årgångs-Champagne utan även årgångs-Crémant. Som Louis Bouillot Millésimé 2014 med tillägget ”Rare Perle”, sällsynta pärlor. Vilket det också blir med en fin Bourgogne-mixen på Chardonnay, Pinot noir och Gamay, samt lagring i 24 månader på flaska. Härligt frisk och fruktig.

5. Crémant med årgång som började redan 1563

Charles Wantz Carte Noir Brut. Nr 7737, Frankrike – Alsace, 109 kronor.

För att skapa en storartad dryck krävs mycket tålamod – Familjeföretaget Charles Wantz i Alsace började 1563. För att lyfta sin Crémant ytterligare gör man nu en årgångsbetecknad: 2014. Mognar 26 månader på flaska. Huvudsakligen på Pinot Blancs är vinet mycket fruktigt – och med ett förvånande lågt pris.

6. Ekologiska och finstämda bubblor från Alsace

Crémant d’Alsace Chardonnay. Nr 7520, Frankrike – Alsace, 145 kronor.

Heja släkten – I familjeföretaget Domaine Fernard Engel samarbetar tre generationer tillsammans med att göra fina viner. Inte minst denna ekologiska Crémant Blanc de Blancs på enbart Chardonnay. Engels använder handplockade druvor från egna vingårdar i Alsace. Vinet blir elegant, torrt och med tydlig fruktighet.

På vinbetyget.se finns fler tips om Crémant, Prosecceo och Champagne. 

 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar