Dags för fläderblomssaft!

Flädersaft är sommarens absolut bästa törstsläckare. Det är nu du ska ut och skörda blommorna till årets saft!

Har du inte själv fläderträd i trädgården så kan du säkert hitta ett på flera olika ställen – i utkanten av en skog, på någon allmänning eller liknande. Det är faktiskt riktigt kul att gå på fläderblomsjakt – och så doftar det härligt av sommar!

Använd gärna ekologiska citroner till din saft. Foto: Maria Sånge, Greenheart.nu

Att göra fläderblomssaft är väldigt enkelt. Utöver 20 stora fläderblomsklasar, 2 ekologiska citroner, 1 liter vatten och 650 gram socker, behöver du 2 teskedar citronsyra. I en stor gryta (eller en rengjord hink) klipps blomsterklasarna ner från stjälkarna. Det är bara om det finns små insekter eller andra orenheter på blommorna som du behöver skölja dem. Skär sedan citronerna i skivor och blanda med fläderblommorna. Blanda citronsyran med sockret och häll sedan i det kokande vattnet. Häll blandningen över blommorna och lägg ett lock på. Ställ grytan på ett kyligt ställe och låt blandningen dra i ca 4 dygn. Rör om då och då. Sila saften. Vill du spara saften längre, rengör några mjölkförpackningar, lägg en 2 liters plastpåse inuti och häll på saften. Saften håller i flera månader i frysen. Du kan också hälla upp saften på islådor. En kub är precis lagom till ett glas saft! Njut!

Recept:

20 fläderblomsklasar

2 ekologiska citroner

650 gram socker

1 liter vatten

2 teskedar citronsyra

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar