Festlig dragonkyckling med riesling

Gillar du coq au vin är den här rätten något för dig. Men istället för rött vin och tupp fyller vi grytan med krispig riesling och kyckling. Ljuvligt gott och enkelt!

Här får kycklingen sjuda långsamt i rikligt med vitt vin tillsammans med sidfläsk, svamp och grädde. Och det kommer att dofta ungt franskt bistrokök. Mums vilken middag!

Dragonkyckling med riesling

Du behöver:

(4 portioner)

  • 4–6 kycklinglår med skinn och ben
  • 2 + 2 msk smör
  • 2 + 2 msk olivolja
  • 100 g pancetta, tärnad
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 250 g champinjoner
  • 5 dl torr riesling
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 msk dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

  • 1 msk plockade dragonblad
  • nykokt ris

Gör så här:

  1. Hetta upp 2 msk smör och 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Fräs pancettan tills den börjar få färg. Tillsätt gul lök och vitlök och stek på medelhög värme tills pancettan är gyllene och löken mjuk. Lägg pancetta och lök på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av.
  2. Höj värmen och ha i resterande smör och olja i pannan. Krydda kycklingen med salt och peppar och stek skinnet gyllene. Halvera större svampar och låt de små vara hela. Vänd på kycklingen och tillsätt svampen. Stek tills svampen börjar mjukna.
  3. Rör ner pancetta och lök i pannan. Häll på vinet och låt bubbla upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 20 minuter.
  4. Tillsätt grädde och senap. Låt såsen koka ihop under lock i 10 minuter eller tills den reducerats något och kycklingen är klar.
  5. Ringla över dragonbladen och servera med ris.

Receptet är hämtat ur kokboken ”Bistro hemma” av Christopher Åström (Bonnier fakta, 2023).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar