Du behöver (ca 16 bitar):
Botten:
- 2 dl torra dadlar, urkärnade
- 2 dl hasselnötter
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
- vaniljpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- 8 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
- 1 dl kokosolja
- 3 dl finhackad rabarber
- 1 dl tinade jordgubbar
- 1 1/2 dl agavesirap
- 1 nypa vaniljpulver
- ev 1/2 dl vatten
Topping:
- 1 dl kokosolja
- 2 dl tinade jordgubbar
- 1 dl agavesirap
- 2 dl finhackade rabarber
- ev 1 dl grovhackade hasselnötter
Till garnering:
- färska jordgubbar
- smultron
- ätbara blommor
Gör så här
1 Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den uppochned. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att botten blir snyggare.
2 Botten: Mixa dadlar, nötter, karde- mumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg. Tryck ut i botten på formen och ställ i frysen.
3 Fyllning: Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt even- tuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkake- smet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.
4 Topping: Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys i minst 8 timmar. Låt tårtan tina i 20-30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor.

Smarrigt!
Receptet kommer från Rå matglädje (Norstedts), ca 210 kr.