Grön tårta med röda bär

Bjud på en både god och nyttig midsommartårta i år. Den här rawfood-drömmen med rabarber och jordgubbar kommer att göra succé bland gästerna! 

Du behöver (ca 16 bitar):

Botten:

  • 2 dl torra dadlar, urkärnade
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 8 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
  • 1 dl kokosolja
  • 3 dl finhackad rabarber
  • 1 dl tinade jordgubbar
  • 1 1/2 dl agavesirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • ev 1/2 dl vatten

Topping:

  • 1 dl kokosolja
  • 2 dl tinade jordgubbar
  • 1 dl agavesirap
  • 2 dl finhackade rabarber
  • ev 1 dl grovhackade hasselnötter

Till garnering:

  • färska jordgubbar
  • smultron 
  • ätbara blommor 

Gör så här

1 Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den uppochned. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att botten blir snyggare.

2 Botten: Mixa dadlar, nötter, karde- mumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg. Tryck ut i botten på formen och ställ i frysen.

3 Fyllning: Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt even- tuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkake- smet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.

4 Topping: Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys i minst 8 timmar. Låt tårtan tina i 20–30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor. 

 

Smarrigt!

Receptet kommer från Rå matglädje (Norstedts), ca 210 kr. 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar