Gudomlig gräddsås – så gör mästaren!

Gräddsås är en riktig husmansklassisker som passar till både kött och kyckling. Så här lagar du den som såsmästaren Tommy Myllymäki.

graddsas

Gräddsås är såsen som passar perfekt till det mesta inom svensk husmanskost. Gott till både köttbullar, färsbiffar, stek, kotlett, köttfärslimpa och stekt kyckling. Och någon som vet hur man får den att smaka gudomligt är kocken och krögaren Tommy Myllymäki, aktuell med en nyutgåva av kokboken ”Såser”.

– En traditionell gräddsås görs med kalvfond och äpple. Tar du bort sötman från äpplet och gelén kan du göra den till en kycklingsås. Använder du den till din stek gör du bäst i att addera bräseringsvätskan från steken i fonden, tipsar Tommy i boken.

Här bjuder han på receptet!

Gräddsås

Du behöver:

(Ca 2 ½ dl sås)

  • 1/2 gul lök, skivad
  • 1/2 rött äpple, skivat
  • 2 dl kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk anjovisspad
  • 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
  • smör till stekning
  • salt

Gör så här:

1. Stek lök och äpple gyllenbruna i smör i kastrull på medelvärme, 3–4 minuter. Det är viktigt att få ut sötman i både lök och äpple.

2. Häll i fond och koka ihop tills hälften återstår.

3. Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, cirka 2 dl ska återstå.

4. Sila och smaka av med gelé, ansjovisspad och salt. Red eventuellt med maizena utblandad med lite vatten. Vispa, koka upp, testa. Ta eventuellt i lite till.

Receptet är hämtat ur boken ”Såser” av Tommy Myllymäki, (Natur & Kultur, 2022).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar